DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial

Salam hormat, saudara dan saudari,

Jika diperhatikan, masih banyak pihak perniagaan besar terutama yang ada nama dan maju tidak menggunakan blog sebagai satu platform pemasaran yang berkos rendah. Mungkin tahap kesedaran mereka terhadap kuasa blog masih di tahap rendah di samping menganggap blog hanyalah tempat mengutuk dan berpolitik semata-mata.

Jika biasanya kita menjemput para wartawan untuk membuat sidang media, tapi ada satu pihak yang tidak boleh kita pandang sebelah mata iaitu para blogger (pemilik/penulis blog).

Malah dapat dikatakan, kuasa penulis blog adalah lebih hebat daripada media massa yang besar atau prima kerana blogger lebih dekat dengan para pembaca (dari hati ke hati dan lebih telus, serta jauh daripada spekulasi). Malah setiap blogger mempunyai para audiens, target dan pengikut tersendiri.

Jika anda adalah seorang usahawan dan pemilik sebuah perniagaan yang mempunyai produk untuk dipasarkan, manfaatkanlah para blogger. Saya tidak pasti berapa ramai blogger yang ada di Malaysia (terutama blogger yang serius dan sebagai satu kerjaya), tetapi yang pasti jumlahnya semakin meningkat malah sudah ada persatuan atau kelab tersendiri. Itu belum dikira blogger yang bergerak secara bersendirian dan dalam kumpulan-kumpulan yang kecil.

Jadi bagaimanakah caranya untuk memanfaatkan kehebatan mereka? Jawapannya mudah iaitu adakan satu �sidang blogger� seperti mana diadakan sidang media untuk menerangkan mengenai produk perniagaan anda. Atau jemput sekali para blogger di sidang media yang diadakan.

Andaikata 20 orang blogger datang ke sidang atau majlis penerangan tersebut, bayangkan kebarangkalian berikut:

1. Katakan secara purata setiap orang blogger mempunyai 500 orang pembaca tetap atau pengikut.

2. 500 orang akan membaca ulasan blogger tersebut mengenai produk atau perniagaan anda.

3. Di kalangan 500 orang itu juga mempunyai blog dan mereka menulis kembali ulasan kmengenai produk anda atau sekadar membuat link back kepada ulasan blogger sebelum ini. Paling kurang mereka membuka perbincangan di forum-forum terbuka di Internet.

4. Ulasan pembaca tadi akan dibaca oleh pembaca blog mereka atau pengguna Internet yang lain.

5. Dan begitulah seterusnya akan dilakukan oleh para blogger yang lain.

Inilah dikatakan sebagai pemasaran viral (viral marketing) atau dalam bahasa mudah, mulut ke mulut. Dan ia berkos rendah!

Pihak usahawan amat patut menggunakan atau memanfaatkan ruang yang ada ini. Para blogger biasanya tidak akan mengenakan caj untuk membuat ulasan mengenai produk anda kerana biasanya mereka sentiasa mencari isi kandungan terkini untuk dimasukkan ke dalam blog mereka.

Saya hanya menulis secara ringkas. Selebihnya anda bolehlah research sendiri.

Jangan pandang remeh pada blogger. Mereka juga ada �kuasa�.

Oleh itu membina blog sendiri dan mempunyai identiti sendiri amat penting. Guna kuasa blog anda untuk manafaat semua.

Bagaimana membina blog yang berkesan ??

Dapatkan maklumat lanjut

link anda
http://www.digitalproduk.com/index.php?ref=ramdan87


Terima Kasih

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top Sponsor

Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan