DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial


Salam Satu Malaysia,

Gua tak nak melucah pada hari jadi gua nie.. Tapi sekadar satu perkongsian ilmu untuk direnungkan bersama...

Korang tau tak pe kaitan kemaluan nie dalam kehidupan kita??

Ok, dulu time gua kat sekolah dulu (ingat lagi time kecik-kecik dulu selalu kene dera dengan cikgu gua buat karangan)... So, bila dah siap kenelah hantar.. Ntah nape hari tue gua mengigau gua lupa bawak buku latihan karangan tue.. Cikgu gua pulak time tue garang.. Bila gua kata gua lupa bawak buku, cikgu gua pon berkata, "owh.. kalo telor ko boleh simpan kat umah, ko pon mesti lupa nak bawak kan??" Kata-kata guru gua sambil menyebat/merotan gua di tangan..



Situasi kedua, gua nie jenis pelupa sikit... Lagi-lagi bila gua dah makin dewasa nie... Gua pon tak tau kenapa.. So, bila dah masuk "U" nie.. Lagi la pening gua nak mengingat itu ini.. So, ada skeali tue gua lupa nak bawak project assignment gua.. Bukan nak hantar pon masa tue, just nak tunjuk kat member-member jer... Bila gua cakap gua lupa bawak pada member-member gua, diorang pon dengan sinisnya berkata, "Erm, kalo batang ko leh tanggal, mesti ko lupa bawak jugak kan?," Damm punya member, dahlah nak tengok assignment gua, siap perli gua lak tue.. Tau la gua sekarang nie jenis pelupa.. Gua pon tak tau.. Banyak makan semut kot...



Keadaan ketiga, bila gua ada kat umah mak gua.. Balik kampung la maksudnya.. Bila gua ada kat umah.. Mak gua apa lagi, lantik la gua jadik pembantu die untuk beli itu ini kat kedai... So, ada satu hari tu mak gua soh pegi kedai, mak gua letak duit kat atas gobok solek.. Entah cmaner gua pon yang tengah mamai bangun pagi dengan tak mandi dan gosok giginya terus amek kunci moto gi kedai.. Sampai kedai, gua dah bungkus itu ini, tiba nak bayar, owh.. damm!! Gua lupa bawak duit.. Gua mintak izin tauke kedai tu nak balik amek duit.. Dengan sinisnya jugak, tauke kedai tue berkata, "kalo burung ko boleh tanggal, mesti ko lupe nak bawak jugak".. Bengap tol tauke kedai nie.. Nasib bek la gua sorang je time kat kaunter tue..



Gua pon balik ke rumah untuk amek duit yang mak gua letak kat gobok solek die.. Mak gua pon tanya mana barang yang die soh beli.. Gua cakap gua lupa bawak duit.. Mak gua dengan senyum kambingnya, "alala.. kalo "anu" tue boleh cabut mesti lupa bawak jugak".. Gua pon terus pegi balik ke kedai untuk beli barang yang mak gua pesan dengan muka kelat...



Jadi, korang boleh pahamkan keadaan nie.. Apa yang gua maksudkan dengan kaitan kemaluan dalam kehidupan?? Hehehehehe.. Apapon, gua memang tak nak melucah tapi kadang-kadang tanpa sedar kehidupan kita memang dlaam kelucahan sokmo!! (Ewah.. Aku kecek kelate..)

P/S: Papepon.. Meminjam Kata-Kata dari Tom-Tom Wonderland.. "Chenta itu Lucah!!!


Hari ni gua dah malas nak cakap sopan-sopan... Tengok! Salam pon gua tak dahulukan.. Melampau betol gua...

Gua sebenarnya tengah bengang.. Bengang dengan orang yang telah menyusahkan gua untuk menghadiri konvo nanti... Pasal die la gua malam-malam keluarkan mata ayer meratap kesedihan... Dahlah curik komputer gua... Gua memang nak karate betol orang macam gini.. Actually, gua bukan saja-saja nak bagi die komputer tue or buat muke seposen bila tau die nak "curik" komputer gua tapi gua jual dengan die komputer gua.. Gua jual ngan die 3 ratus tapi die pulak nak tentukan harga komputer gua tue.. Mesti korang tertanya-tanya, kenapa gua tak amik je komputer tue... Gua pon tak tau nape gua tak amik.. Ntahlah.. Korang tak tau situasi sebenar kot... Biarlah rahsia.. Isk.. Isk.. (Gua pon tak tau nak citer macamane... Gua bukan seorang yang pandai bercerita..)



Apepon, gua bengang pasal 3 ratus tu la sebenarnya gua nak guna untuk buat tambang pegi konvo.. Dahlah gua takde keje... Sebut pasal keje.. lagi gua sakit hati ngan malaun tue.. Hampir 2 bulan, aku rasa keje aku cam sia-sia jer... Baek gua dok rumah tengok Sinchan ke Doraemon ke lagi baek...





Papepon, Gua yakin ada hikmah yang pasti.. Gua harap gua akan dapat apa yang gua nak menjelang usia gua yang makin tua nie.. Bak kata kakak gua, ko tak ada KWSP lagi time umur dah lanjut macam gini... Gua rasa ini ujian daripada Maha Pencipta.. Ujian nie la yang menduga kita sejauh mana keimanan kita pada-Nya.. Ya.. Moga gua akan dapat apa gua hajati..

Yang penting, langsaikan hutang PTPTN, pastu nak kawen, simpan wet beli rumah, kete, pegi haji... Hope anak-anak gua nanti lebih baik kehidupannya daripada gua...

Gua harap gua boleh berjaya dalam hidup.. Ye!! Semangat penting!! Ada hikmah yang pasti!!!


Bahan-Bahan:

Taugeh (belilah dalam 50sen)
1 Biji Lobak Merah (Dipotong panjang)
Cendawan (Dihiris)
1 Biji Timun (dipotong panjang-buang isinya)
1 Biji Bawang Besar (dihiris)
3 biji Bawang Putih (diketuk)
8 Batang Cili Merah (dimayang)
Sedikit Gula
Sedikit Garam
Sedikit Serbuk Perasa
Minyak Masak untuk Menggoreng

Cara Membuatnya:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili merah sehingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan masak sehingga lobak kelihatan lembut.
3. Masukkan pula timun dan kemudian cendawan..
4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
5. Ahkir sekali, masukkan taugeh tadi dan goreng sehingga masak.. Bolehlah dihidangkan..

SELAMAT MENCUBA!!!

Salam Satu Malaysia,


Hari nie gua nak tunjuk satu resepi nasi goreng kampung ciptaan gua.. Saja je cuba-cuba masak.. Almaklum, nasi goreng nie kira sinonim dengan orang bujang.. So, gua try share resepi untuk lu orang cuba...

NASI GORENG KAMPUNG DON DALE

Bahan-Bahan:

Nasi Putih
1 Biji Bawang Besar (ditumbuk atau dikisar)
1 biji Bawang Putih (ditumbuk)
7 Batang Cili Padi (ditumbuk)
Ikan Bilis (ditumbuk)
Sawi
Sedikit Belacan
Garam
Serbuk Perasa
Minyak Masak

Cara Membuatnya:

1. Panaskan kuali.. Letakkan sedikit minyak masak.. Setelah panas, masukkan bawang putih, bawang besar, dan cili padi...

2. Masukkan pula belacan dan ikan bilis.. Jangan lupa garam dan serbuk perasa secukupnya..

3. Bila dah nampak sedikit garing, masukkan pula nasi.. Kacau dengan sebati dan kemudian masukkan pula sawi.. Kacau dan kemudian bolehlah dihidangkan..

Selamat Mencuba!!!

P/S: Pernah mintak nasi goreng pattaya kat food court Sek 2, Shah Alam tapi dia bagi nasi ayam dengan telur dadar.......... Bila gua tanya, dia jawab itu nasi goreng pattaya.. Owh.. Ok.. Laen kedai laen caranya kot!!

Selamat Petang Malaysia,


Hari nie gua nak tunjukkan lu orang satu resepi ringkas tapi menyelerakan untuk santapan minum petang korang.. Cuba lu orang chek kat dapur ada tak tepung gandum, ikan bilis, kentang?? Kalo ada lu orang boleh try buat nie.. Simple tapi sedap....

POTATO FRIED with ANCHOVIES DON DALE

Bahan-Bahan:

1. Tepung Gandum
2. 2 Biji Kentang (Dipotong panjang)
3. Ikan Bilis
4. 1 Biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
5. Garam
6. Air
7. Minyak Masak untuk Menggoreng

Cara Membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum kedalam mangkuk

2. Masukkan bahan tadi seperti kentang, ikan bilis dan juga bawang.. Turut sama ialah garam secukup rasa.. Gaulkan bahan tadi.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit agar bancuhan tadi rata dan sebati. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair..

4. Panaskan minyak dan goreng adunan tadi satu persatu dengan menggunakan sudu.

5. Bolehlah dihidangkan..

Selamat Mencuba!! Enak dihidangkan bersama-sama sambal kicap atau sos kacang atau sos cili Thai..

P/S: Lama tak buat Cucur Ladon feveret sumer... Ada yang rindu sama Cucur Ladon gua??



Hari nie aku masak makanan jawa tok keluarga aku.. Kalo masak kicap nie memang sinonim la dengan orang jawa.. Tapi aku nak share resepi yang aku curik dari mak aku.. Huhuhuhu iaitu campurkan sedikit gula melaka dalam masakan kicap tue.. Wau.. berapi tue makan... Hahahahha...

Zaman sekarang nie orang dah tak kisah lauk-pauk yang dah biase.. Sekarang orang nak cari lauk-pauk yang ader different sket daripada lauk-pauk yang ada sekarang walaupon cara penyediaan sama jer... Orang zaman sekarang selera mereka bukan maen lagi.. Demand semacam.. Jom la kita try buat ayam masak kicap campur gula melaka nie..



AYAM MASAK KICAP GULA MELAKA

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (dipotong 8 dan digoreng terlebih dahulu)
1 biji bawang besar (dihiris kecil)
4 biji bawang putih (dihiris)
seibu jari halia (dipotong kecil)
Cili padi (ikut suka)
Sedikit Gula Melaka
Garam dan Serbuk Perasa secukup rasa
Kicap Cair Manis
Rempah tumis
Minyak Masak

Cara Membuatnya:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi hingga naik bau.. Masukkan juga halia dan rempah tumis...
2. Setelah itu masukkan sedikit gula melaka yang dah dihancurkan terlebih dahulu..
3. Masukkan ayam.. Sebatikannya.
4. Letakkan kicap cair manis tadi dan masukkan air jika perlu.. Ahkir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya..
5. Bolehlah dihidangkan...

Selamat Mencuba!!!

P/S: HIDUP NASI LEMAK DI SEKOLAH!!!

Hari nie gua nak post satu resepi yang memang sedap.. Yang pastinya resepi ini akan mengubah persepsi kita dengan sayur-sayuran especially budak-budak.. Budak-budak nie memang liat nak makan sayur.. Pasal ada mak bapak diorang pon tak suka makan sayur..

Masa gua keje dulu, ada sorang kakak nie dok sebok citer pasal anak die yang asyik nak makan ayam je hari-hari... Dalam hati gua dok gak la mengata, yang si maknya pon dok sebok gak nak ikut apa yang anak die nak.. Kalo gua, lantak ko la budak nak makan ke tak.. Kalo lapor makan le budak tue ngan apa yang ada..

Hari nie gua nak share kat korang sumer pasal resepi sayur terbaru gua.. Korang cubalah di rumah ye..


MIX VEGETABLES EWAH-EWAH DON DALE

Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

1 batang lobak merah (dihiris nipis dan panjang)
5 batang jagung muda (dipotong bulat)
1 biji kobis bunya (dipotong kecil)
1 ikat sawi hijau
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 biji bawang putih (dicincang halus)
2 batang lada merah (dimayang)
Sedikit garam dan gula
Sedikit serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan diikuti bawang besar dan lada merah. Goreng sehingga naik bau.

2. Masukkan lobak merah terlebih dahulu untuk melembutkannya terlebih dahulu.. Kemudian, masukkan pula jagung muda dan kobis bunya tadi..

3. Setelah agak empuk, masukkan sedikit garam dan gula serta serbuk perasa.. Sebatikan masakan tadi dan akhirnya bolehlah masukkan sawi hijau tadi..

4. Setelah masak, hidangkan untuk jamuan para tetamu..


P/S: Suka makan Lobak Merah... Maybe pasal lahir tahun arnab kot!! Hahahahaha...


Lama tak post something new kat blog gua.. Rasa macam memang dah mampos jer blog gua nie.. Hahahahha.. Gua bukan tak nak post apa-apa.. Tapi gua dulu bizi nak mampos... Tapi sekarang gua dah berenti keje... Jadi dah tak berapa nak bizi dah... Kenapa gua berenti?? Cakap banyak pon tak guna.. Gua sekarang memang rasa bengang dan sakit hati kat tempat gua keje dulu.. Rasa sakit tue masih tak ilang-ilang lagi... Papepon, bila gua kat rumah nie, ape lagi.. Start la gua jadi tukang masak tak bertauliah kat rumah.. Biasalah.. Mak gua soh masak coz mak gua kata gua masak memang sedap... Hahahahha...

Gua ada cipta satu resepi baru bila gua ada kat rumah nie.. Idea gua buat masakan nie bila gua nampak ada roti yang tak abes lagi di makan walaupon tarikh luput dah makin hampir.. Sayang lak nak biar luput gitu jer.. Gua pon apa lagi.. Dengan menggunakan otak kiri gua yang sangat genius kerana gua baru gunakan otak kiri gua untuk lulus dengan cemerlang dalam audition beberapa hari lepas.. (Audition apa, rahsialah...) Apa pon aku nak share la resepi tue pada korang sumer... Mesti korang nak cubakan??



RESEPI : BEGEDIL ROTI DAN BISKUT DON DALE

Bahan-Bahan yang diperlukan:

10 Keping Roti Hiris/Sandwich (Korang nak lebihkan pon takpe..)
4 Keping Biskut Cracker (Apa-apa jenama pon boleh janji biskut..)
1 Biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
2 Biji Telur Ayam
4 Sudu Besar Sayur Campur
1 Sudu Kecil Lada Sulah
Sedikit daun sup (Dicincang halus)
Sedikit Gula dan Garam
Sedikit Minyak
Sedikit Air

Cara Membuatnya:

1. Ambil roti dan biskut dan hancurkan bersama di dalam sebuah mangkuk.

2. Masukkan bawang besar dan sayur campur. Gaul dengan sebati.

3. Masukkan telur ayam, daun sup dan lada sulah kemudian gaul sebati lagi supaya kesemua bahan tadi cukup ramuan..

4. Campurkan sedikit gula dan garam sebagai penambah perasa.. Campurkan sedikit air supaya adunan tadi benar-benar sebati. Awas, jangan terlalu cair kerana ianya akan menyukarkan untuk membakarnya..

5. Panaskan kuali leper.. Letakkan sedikit minyak..

6. Kemudian, kepal-kepalkan adunan tadi dan leperkan supaya menjadi bulat.. Bakar dengan cara sama membakar daging beger..

7. Dan bolehlah dihidangkan panas-panas...

Selamat mencuba!! Adunan tadi juga boleh terus di goreng dalam minyak..

P/S: Gua memang suka begedil Dulu.. Kini.. Selamanya.. Vadee pon gua suka sekarang...


Salam Satu Malaysia,

Hari nie aku masih lagi dalam mood bercuti... Ye la.. Jual cendol pon mestilah kene cuti gak... Lagi-lagi sekarang nie musim hujan yang tak menentu.. Kadang-kadang separuh cendol pon x laku.. Tak macam musim panas.. Boleh sampai 2 tempayan cendol habis dijual... So, saper yang nak abeskan cendol tu nanti.. AKU jugak!!!

Sekarang nie, kita digemparkan dengan situasi genting yang melanda Jepun di mana bukan sahaja gempa bumi, malah tsunami yang melanda telah mengorbankan banyak nyawa dan harta benda.. Sebagai seorang yang bersifat kemanusiaan, kita haruslah sentiasa tolong-menolong di antara satu sama lain.. Mungkin hari ini hari mereka, esok lusa tiada yang tahu nasib kita.. Apa pun, kita perlu sentiasa berdoa agar keharmonian yang kita kecapi ini berkekalan selamanya.. Anyway, aku nak ucapkan takziah kepada semua penduduk Jepun yang di landa bencana yang terhebat itu..

Seminggu kebelakangan nie aku dah start merajinkan diri untuk melihat blog aku.. Tertanya jugak sendiri, ini BLOG dah mampus ker?? Hahahahaha.. Lama aku tak post kat blog nie coz aku ada lagi satu blog untuk bisnes aku... So, kalo nak duit lebih, kenelah usaha lebih mempromosikan blog aku yang lagi satu tue...

Melihat daripada stats, nampaknya ada jugak kunjungan ke blog nie.. Terima kasih banyak-banyak.. Walaupon blog nie taklah sepopular blog-blog laen tapi aku rasa apa yang disampaikan dalam blog nie semuanya ada pengajarannya dan moral value yang tersendiri.. Ye ar.. Laen orang laen citarasanya..

Bila aku tengok balik Stats untuk blog aku, ramai daripada mereka yang membaca post aku yang bertajuk "Kisah Seram Terjadi Padaku".. Walaupon kisah tu tergantung pasal aku nie penakut sikit nak cerita bab-bab yang menyeramkan nie.. Tapi sambutannya luar biasa.. Aku ingatkan bila aku post sesuatu yang ilmiah nie orang nak bacer la bahan-bahan berbentuk ilmiah nie tapi nampaknya sangkaan tue meleset teramat jauh... Bahan bacaan yang seram, lawak jugak menjadi kegemaran mereka.. So, no wonder la biler banyak citer-citer hantu sekarang nie.. Tapi yang aku pelik, makin banyak citer hantu (konon nak penuhi permintaan penonton), makin banyak jugak komen mengutuk citer sedemikian untuk dipaparkan.. Tue la, makin banyak citer, orang makin cepat boring... Tapikan, kalo tak ada permintaan masakan ada penawaran.. Tak giteww?? Hahahahaha..

Berbalik citer pasal blog aku nie, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kat pengunjung-pengunjung semua kerana memberikan "duit" kat aku.. Tadi check kat google adsense ada jugak pertambahan yang semakin meningkat.. Mungkin tak lama lagi adalah cek sampai ke rumah.. Huhuhuhu..

Anyway, BLOG ini tak mampus lagi.. So, semua bolehlah melawat BLOG nie tanpa rasa was-was.. No 18SX ok... Hanya sekadar luahan hati berdasarkan pengalaman dan bahan bacaan yang aku bacer.. Apa pon, hidup mesti diteruskan.. Semoga sinar yang mendatang akan lebih cerah dari hari ini...

P/S: Sedih lihat bencana di Jepun.. Takziah pada semua keluarga mangsa yang terkorban..


Salam Satu Malaysia,

Lama tak post cerita baru.. Maklumlah sekarang nie dah abes belajar dan dah start nak mulakan hidup baru, di alam yang baru iaitu dalam bidang pekerjaan.. Sekarang nie tengah menunggu panggilan kerja yang bersesuaian setelah aku melepaskan peluang terbaik untuk kerja di salah sebuah kolej swasta di Selangor.. Itu namanya bukan rezeki la.. Kadang-kadang peluang hanya datang sekali saja, kalau dah lepas peluang, nak tunggu peluang yang lagi satu boleh makan masa lama.. Ayoo.. Tu la sebabnya, untuk menghabiskan masa-masa menganggur dengan sebaiknya, jual cendol la dulu.. Ader la gak duit masuk.. Huhuhu..

Baru-baru nie aku ada dapat SMS dari beberapa orang yang mengelarkan mereka "junior-junior" tempat aku belajar dulu.. Aku ex-senior diorang la maknenyer... Kadang-kadang mereka yang aku tak kenal pon terlibat sama SMS aku untuk meminta tunjuk ajar dari aku tentang assignment diorang.. Kadang-kadang junior yang baru semester 2 dan 3 SMS aku untuk bertanyakan tentang assignment diorang.. Naik Heran bin Ajaib jugaklah bila aku menerima SMS tue.. Dalam hati, "aik, punyalah jauh gap aku dengan diorang nie, senior diorang yang laen tak ada ker??".. Aku pon reply la gak mesej2 diorang nie.. Diorang kata, diorang dapat no aku daripada senior diorang.. Aku agak ni kire ala-ala "surat berantai" jugaklah.. Aku bagi nombor kat junior, junior bagi no aku kat junior diorang.. Junior diorang bagi no kat junior-junior diorang.. Tu yang budak-budak semester baru pon ada no aku...



Perkara nie sebenarnya dah lama aku alami since sejak aku belajar kat universiti lagi.. Tapi time tue aku pon rasa ok jer coz aku masih berstatus "student".. Rasa satu kehormatan bila ada junior yang nak mintak tunjuk ajar dari diri yang masih x berapa nak betol nie.. Maksudnya orang percaya yang kita boleh beri mereka "guideline" yang betol untuk mereka pelajari... Aku pernah jugak tanya mereka, mengapa tak tanya sahaja pada senior mereka yang mungkin masih lagi "fresh" dengan asssignment tue.. Ye la, tanya kat aku yang dah lama tinggalkan zaman semester 2 dan 3 nie.. Mereka kata yang senior merekalah yang suruh tanya kat aku.. Hurm..

Berlakunya perkara yang macam nie, kadang-kadang kita boleh buat satu "hipotesis" atau satu andaian yang mana mereka ini mungkin kebiasaannya belajar semata-mata kerana exam dan bukan untuk ilmu sepanjang hidup mereka... Orang kata belajar untuk lulus dan bila sampai masanya, ilmu yang dipelajari akan dilupakan.. Yup, aku pon penah buat benda yang sama...



Dalam melahirkan satu generasi yang cemerlang, ilmu memainkan peranan yang paling penting.. Orang-orang tua pernah cakap, "tak ada harta yang dapat kami tinggalkan selain daripada pendidikan kerana dengan pendidikanlah dapat menjamin masa depan".. Yup, ramai mereka yang berjaya hari ini datang daripada keluarga yang miskin dan mereka berjaya kerana pendidikan.. Oleh itu, pendidikan adalah untuk masa depan dan bukan kerana exam semata-mata.. Apa yang aku buat iaitu dengan membantu mereka secara tak langsung dapat mengingatkan diri aku kembali dengan ilmu yang dipelajari..

Aku ingat lagi bila aku buat satu assignment sewaktu di semester 3, memang pada masa tue ramai yang tak dapat buat assignment tue.. Ketika tue, aku belajar juga membuat assignment tue dengan cara sendiri.. Hampir subuh aku siapkan assignment tue daripada malam.. Baru dapat siap.. Itu pun beberapa kali aku dah start berputus asa.. Aku buat hampir 7-8 jam tanpa henti semata-mata untuk siapkan assignment itu walaupun sekarang nie aku dah boleh siapkan assignment yang sama dalam tempoh hanya 15 minit (inilah yang akan kita perolehi kalau kita dah expert sebab selalu ajarkan orang benda yang sama).. Lepas tue, member-member aku mintak diajarkan.. Ketika itulah, aku cuba mencari cara yang betul.. Setiap member yang aku ajarkan, aku ajar dengan step dan cara yang berlainan..



Niat aku bukan untuk menipu mereka.. Tapi aku cuba untuk mencari cara yang mana satu yang betul dan sewaktu assignment dipulangkan, barulah ketika itu kita tahu langkah atau step mana yang betul.. Ingat lagi cara yang aku pakai atau gunakan untuk assignment aku sendiri salah dan cara yang aku tunjukkan pada member aku betul.. Markah member aku lagi tinggi dari aku.. Masa tu memang rasa kecewa tetapi setidak-tidaknya kita dapat belajar sesuatu yang baru.. Bahawa cara yang aku tunjukkan kepada member aku adalah cara yang betul dan aku tidak akan mengulanginya pada kenudian hari.. Tapi ketika itu, member-member aku tak tahu niat aku.. Mulalah diorang mengatakan padan muka kepada aku kerana mereka rasakan yang aku menipu mereka kerana aku konon-kononnya tak mengajarkan mereka cara yang sama aku buat dekat assignment aku.. Anyway, i'm not a teacher.. Ketika itu, aku hanyalah seorang yang sama dengan mereka.. Iaitu masih lagi belajar.. Belajar benda yang sama pulak tue.. Kalo aku mengajarkan mereka benda yang sama seperti yang aku buat, bagaimana aku nak tahu jawapan yang mana satu yang betul?? Am I right?? Biarlah mereka tak tahu niat aku yang sebenarnya until now..

So, aku dah mula faham bagaimana untuk menyiapkan assignment tue, sebab bila aku ajarkan mereka dengan secara tak langsung aku dapat ingat step-step yang diperlukan.. Dan begitulah cara yang aku praktikkan sewaktu junior-junior mintak tunjuk ajar.. Tapi mungkin aku silap.. Dengan menunjukkan mereka cara kerja dengan tidak membiarkan mereka berdikari menyiapkan sendiri assignment mereka membuatkan mereka lupa bagaimana untuk melakukannya sendiri.. That's why ada lagi junior yang masih mencari aku walaupun aku dah lama meninggalkan zaman pelajaran.. Senior mereka tak dapat tolong mereka kerana mereka dah lupa bagaimana untuk melakukannya kerana "disuap" dengan pertolongan orang lain.. Aku silap dalam memberi bantuan pada mereka.. Sepatutunya aku mendorong mereka berusaha melakukan kerja dengan sendiri seperti mana aku lakukan.. Berulah mereka tahu untuk melakukannya...



Anyway, inilah sekadar luahan hati aku.. Tak berniat menyinggung perasaan sesiapa.. Apa yang pasti, rezeki setiap orang dah ditentukan.. Ada mereka yang menipu dan tak ikhlas sewaktu belajar berjaya dalam kehidupannya di alam pekerjaan.. Dan tak semestinya mereka yang ikhlas itu jugak perolehi perkara yang sama.. Hidup adalah satu perjuangan... Ilmu adalah untuk masa depan dan bukan untuk exam semata-mata... Kita jumpa lagi dalam post yang seterusnya..

P/S: Lepas nie, kalo ada sapa-sapa junior yang SMS lagi, aku tak nak layan.. (Wat ler sendiri.. Usaha itu tangga kejayaan..)

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual