DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial


Tinggal lagi beberapa hari je lagi nak munculnya bulan baru dan bulan jun ni bakal aku tinggalkan dengan pelbagai kisah suka dan duka.. Dan bg diriku walau suka atau duka pengalaman yg kita lalui itu, kita harus menjalaninya dengan penuh kesyukuran dan keredhaan.. Oklah.. Di sini aku nak beritahu beberapa kisah suka dan duka yang telah berlaku sepanjang bulan jun ini.. Bermula daripada aku dapat gaji pertama aku setelah keje setengah bulan kat kilang sawit tue.. wah, macam tak percaya aku blik cuti semester and bekerja then dapat plak gaji.. bolehlah gune tok kgunaan peribadi kat uitm t.. kisah sedih plak biler aku dah nak brenti keje.. bunyi mcm sensitif sgt cume aku rasa serba salah pulak bila aku brenti dgn begitu saje.. teringat mase dulu time keje, drpd aku tak tau ape2 aku dah ader pgalaman yang boleh di bawa blik... kisah duka lain apabila sepupu aku meninggal dunia kerana kemalangan beberapa hari yang lepas.. Al-Fatihah... Apa yang penting semester baru akan bermula dan kenalah work hard lagi.. Kita yang hidup kenalah bersyukur dengan apa yang ada selagi masih bernyawa.. Jangan lakukan perkara yang boleh merugikan diri sendiri kerana kita yang akan memikul bebannya sehingga ke akhir hayat kita.. Renung2kan dan slamat beramal!!!

Salam Masakan Satu Malaysia,

Gua punya hobi masa lapang adalah memasak.. Ewwww!! Lelaki suke masak?? Why?? Ada problem bila lelaki masak?? Time korang makan kat mamak ke restoran ke, penah x korang pikir saper yang masak? Korang balun je kan?? So, no wonder kalo lelaki boleh masak termasuk gua!!

Gua nak share satu resepi pelik dari gua.. Mungkin agak pelik bunyinya tapi inilah pengalaman gua dalam mencuba eksperimen dalam membuat kuih nih.. Orang kata kalau tak ada rotan akar pun berguna.. Almaklum, student mcm gua ni yg duduk berjauhan ngan family nie kenalah try or cuba pengalaman baru.. tak ape kalo kita gagal dalam melakukannya kerana kita dah ada pengalaman yg berguna utk mengelakkan kegagalan buat kali kedua.. Betul tak? Percaya atau tak ia boleh menjadi kuih cubalah sendiri...

Di sini nak tunjukkan resepi yang gua buat tu dengan menggunakan mesin pengisar (blender).. Tak percaya?? Takpe.. Gua tunjuk pada lu orang resepinya.. Actually, kuih nie sebenarnya kuih bakar.. Kuih favorite gua!! Tapi beselah gua lelaki beb!! Mestilah gua nak cari cara senang nak buat kuih kesukaan gua kan?? So, gua guna je mesin blender tok buat kuih bakar nie.. Dan percaya atau x.. Ianya menjadi.. So, gua tukar la nama kuih nie kepada kuih BAKEDON!! Sempena nama gua.. Hahahahaha..



KUIH BAKEDON

Bahan-Bahan:

Tepung Gandum- 4 Cawan
Telur- 2 Biji
Santan- Dari Perahan 2 Biji Kelapa
Gula- 2 Cawan
Daun Pandan- 2 Helai
Air
Garam- Secukup Rasa
Perwarna Hijau- Sedikit Sahaja
Bijan- Hiasan
Mesin Pengisar (Blender)- Bahan Penting

Cara Membuatnya:

1. Masukkan daun pandan ke dalam blender dan masukkan air. Kisar daun pandan dan kemudian tapis untuk mendapatkan airnya sahaja.. (Hampasnya lehlah buang or dijadikan baja)

2. Then, guna blender yg sama, masukkan gula ke dalam blender bersama-sama telur, then kisar gak!!! (Cara senang kot daripada nak pukul telur), kalo nampak dah sebati leh tuang dalam bekas len dulu.

3. Then, nak wat bancuhan tepung plak.. masukkan tepung gandum dalam blender yang sama (tak yah basuh pun tak pe), letak santan dan perwarna hijau sedikit... kalo tak muat wat sebanyak 2 kali.. kisar dan tuang dalam bekas.

4. Bancuhan tadi agak jgn terlalu cair ye.. Sedang2 saje.. Masukkan garam dalam bancuhan tepung tue then masukkan telur ngan gula yg dikisar tadi bersama-sama air pandan.. Gaul sehingga sebati..

5. Tuang dalam bekas yang bersesuaian yang telah pun di laputi dgn minyak or mentega. Masukkan adunan tadi dan masukkan dalam tempat pembakar dan bakar lebih kurang 40 minit.

6. 10 minit selepas di bakar, keluarkan sementara dan taburkan bijan di atas adunan tadi dan biarkan kuih tadi betul2 masak..

7. Akhir sekali bolehlah rasa..... Selamat Mencuba!!!!



P/S: Suka kuih kastard....... Banyak jagung lagi sedapppp!!!



Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana!!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..

Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancangkan Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK..


P/S : Cinta itu tak mudah kerana cinta itu berubah-ubah........

Hari ni 18/06/2009, so genaplah sebulan 3 hari gua kerja di kilang sawit kampung gua tue... Penat giler... Mungkin boleh sebenarnyer kerja sampai hujung bulan nie tp gua dah tak larat dah..

Mana taknya, satu hari beratus-ratus buah nak kene cungkil... Habis lenguh2 badan... Buah sawit beb!! Kalo buah epal ke limau ke gua tak kisah... Kalo dapat buah kecik oklah.. berat pun dalam 7-12 kilo je.... dapat buah yang besar mencecah 50 kilo.. tak giler... Korang pikir ler sendiri...

Tapi sebenarnyer gua nak berehat.. Balik je dari UiTM lepas exam, tak sempat lagi nak enjoy... Dah kene keje... Cari duit poket punya pasal.. Skrg ni dengan masa yg tersisa nie, dapat gak gua rilek.. Rilek dari minda, dari fizikal dan paper yg ada kene mengenalah...

Macam yang pernah gua cakap dulu.. Hidup nie kadangkala tak seperti yang kita bayangkan... Hanya doa yang jadi senjata kepada kita.. Dan pasal doalah yg juga banyak membantu gua dalam kehidupan ini.. Sebagai contohnya, gua dapat gak lulus exam padahal gua xder study pon.. Lagi satu, time tak der duit tetibe plak ader org bagi nasi beriani memalam... Alhamdullilah.. semua tu berkat doa... Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini...

P/S: Time nie gua rasa nak belajar betol2 pasal nak dapat ijazah kelas pertama... Tak sanggup keje macam nie.. Tapi masuk semester baru, semangat gua luntur!!


Selamat Malam,

Kampung gua kini sedang dilanda misteri.. Drpd citer toyol, pontianak, hantu penanggal sampailah kepada saka tak bertuan muncul.. Dah mcm citer Keliwon la plak.. Mungkin hanya citer rekaan yg gua dengar saje dr budak2 member kampung gua.. Apa yg pasti, mlm semalam gua keluar dgn melalui jalan2 yg heboh diperkatakan munculnya "benda" tersebut.. Naik seram juga gua dibuatnya.. Ntah nape, bygan citer2 tue muncul dpikiran gua..

Kalo tak kerana nak pulangkan laptop si jijie tu tak mahu gua kuar umah waktu malam... Dah lah tue, ntah nape plak lampu jalan area umah gua sampai masjid tak hidup plak... gelap la jadinya.. Mayb kene sambar petir kot gara2 hujan 3 hari yg lepas... Slalu juga gua dgr citer2 nie drpd org.. Tak nak percaya, bapak gua pun pernah alami.. ntahlah.. Dah lame tak blik kampung nie mcm2 citer muncul... Skrg plak cuti semester.. Huh, dok umah je gamaknye..

Tp gua nak citer ape yg gua alami time blik dari umah Jijie (true story).. Baru gua tau bagaimana rasanya melihat salah satu makhluk yg gua sebut kat atas tue.. Mmg rasa nak demam.. Betol ke gua nampak?? almaklum gelap beb.. Takkan lah lampu motor gua itu menipu pandangan mata.. atau khayalan gua je? ni pun gara2 Jijie dan Napie yg citer pasal pontianak kat pokok sukun... huh.. giler!!!

Masa nak gi rumah Jijie, leh lak si Napie nie nampak gua.. Tu yang follow gua sampai rumah Jijie.. Hanjeng plak dok sebok citer hantu!! Wadefak tol la.. Si Napie nie tak pe la... Umah dekat je.. Lalu area umah orang plak tue.. Gua?? Dah la umah gua bawah bukit.. Sunyi sepi lak tue..

Tapi nak tak nak terpaksa la gua balik jugak kan?? Takkan nak tido umah org plak.. Umah sendiri ada.. Gua pon start la balik sekitar pukul 10.50 malam.. Waktu cenggini kat kampung memang dah sunyi.. Tak macam kat bandar.. Kol 12 tengah malam dah macam petang je.. So, umah gua akan lalu kat area padang awam.. Kat situ jangankan malam, siang pon sunyi.. So, tiba kat area padang awam ader la byk pokok pisang yang tuan empunya tanah tanam.. So, lalu je area tue, entah kenapa fikiran gua masih tak keruan dengan citer2 hantu dari Napie dan Jijie tadi.. Entah tetiba pulak gua ternampak sesuatu dan aneh di celah-celah pokok pisang tue.. Benda PUTIH!!
Huh!!! Gua tak dapat nak sambung ayat gua.. Sori!!.. Manalah tau gua kene kuar lagi malam nie... Korang pikir le sendiri apa yang terjadi... Ok..

P/S : Teringat masa dok umah sewa dulu ada cite Pocong kat TV3.. Biler adegan pocong kuar je, awek-awek umah sebelah menjerit-jerit!! Tengok citer pocong jugak awek-awek nie..

Salam Perkenalan...

Hai... Gua nie masih hijau dalam arena blog... Sorry la kalo gua gunekan bahasa pasar dan simple word.. maybe lebih mudah untuk meluahkan kata-kata gua (nama pon diari..)... Anyway harap2 blog gua nie dpt beri manfaat kepada korang sumer la yerk... ok...


Jumpe Lagi..

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual