DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial

Hari nie gua nak tunjukkan pada lu semua satu resepi yang sebenarnya tak sengaja pon di buat.. Maen bedal je gua masak sebenarnya tapi tak sangka pula cantek dan sedap!! Hahahaha.. Kalo lu sumer nak cuba, gua tak kedekut nak bagi resepi kat lu semua.. Tengok bawah nie ok!!


KUEW TEOW SEAFOOD MARINARA OMBAK RINDU



Bahan-Bahan:

1 bungkus Kuew Teow

1 biji bawang besar bombay (bawang kuning)

1 tin kecil pati tomato

1 tin kacang panggang (sederhana besar)

1 biji tomato (belah dadu)

400gram Sotong putih (dihiris kecil)

1 bungkus bebola ikan (dihirs)

4 ulas bawang putih (dihiris)

Segenggam daun sup (dicincang)

8 sudu besar Sos Cili (kalo nak pedas)

Sedikit garam

Sedikit gula

Minyak untuk memasak

Air


Cara Memasak:

1. Didihkan air sehingga mendidih. Basuh kuew teow sehingga bersih. Apabila air sudah mendidih, tuang air panas tadi ke kuew teow.. Toskan.. (awas, jangan sampai kuew teow melekat sangat)..

2. Panaskan periuk dan letak sedikit minyak.. Gorengkan bawang besar dan bawang putih.. Masukkan pati tomato, kacang panggang dan sos cili.. Gaulkan seketika..

3. Tuangkan air sekitar 3 cawan dan gaulkan.. Tutup periuk selama lebih kurang 5 minit.. Selepas sedikit mendidih, letakkan sotong putih dan bebola ikan dan biarkan sehingga benar2 mendidih..

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Akhir sekali bolehlah masukkan daun sup dan tutup api.

5. Letakkan kuew teow di dalam pinggan dan curahkan kuah tadi.. Sedia untuk dihidangkan..


Senang je kan???

Mudah, Pantas dan Sedap!!!

Ok, gua nak sambung balik diari gua semalam tentang percutian gua dengan geng2 gua kat Bayu Beach Resort, Port Dickson..


7.10 p.m - Lebih kurang nak Maghrib nie, gua baru naek.. Kalo ikutkan memang tak nak naek tapi kejadah ape nak berendam dalam laut sampai malam.. Gua tgk segala persiapan dah lengkap.. Tengok Abg Wan baru je idupkan api untuk BBQ dan gua pon amek kesempatan tolong sekejap membakar ayam (sambil nak keringkan baju..).. Tapi sekejap jer.. Tak sampai 10 minit gua naek bilik bersihkan diri..





8.10 p.m - Gua dah bersiap-siap turun ke majlis.. Gua mmg x prepare untuk pakai baju ikut tema pasal gua memang tgh pokai.. Asal pakai baju sudahlah.. Turun je ramai yang dah ada.. Gua terus mengendeng kat tempat BBQ.. Hajat hati nak masak ayam spesel punya untuk gua je... Last2 sampai habes event gua kat tempat BBQ..




Time nie byk aktiviti dilakukan dimulakan dengan nyanyian besday tok mereka yang lahir bulan April iaitu Abg Wan, Aida dengan si Epol.. Sayang la gua pasal gua punya hari beranak bulan Mei.. Hahahaha.. Tapi gua cukup terkesima dengan kek besday diorang.. Cantek betol la... Gua rasa nak curi je bawak balik bilik.. Hahahaha.. Biar diorang takder kek..



Pastu acara diteruskan dengan cabutan bertuah.. Gua harap jugak la nombor gua naek tapi haram sampai ke sudah x ada.. Lepas tue ada soalan quiz yang mana ianya akan menentukan pemenang keseluruhan sama ada kumpulan Boboiboy, Yaya atau Gopal.. Soalan die cume berkaitan dengan ofis je tp beselah mesti orang yang baru setahun jagung bekerja tak boleh nak kalahkan "otai" yang dah lama kat ofis kan?? kan?? So, gua punya team kalah...





Pastu ada satu penyampaian anugerah yang akan diserahkan oleh "big boss" ofis gua yang best sebestnya, Kak Siti.. Funny jugaklah anugerah2 yang kitorang terima.. Hahahaha..










10.30 p.m - Event dah abes.. Kitorng bersiap-siap berkemas sebab pintu akan ditutup pak guard pukul 11.. So, gua sempat tapau makanan pasal time gua bizi memanggang, gua tak sempat pon nak makan.. Hanya sempat makan sosej je.,..Tapi bila gua sampai bilik, gua pon x larat nak makan.. Pasal maybe gua byk makan sosej time gua memanggang tadi...

12.30 p.m - Time nie gua dah kat bilik.. Si Epol ngan si Hafidz dah start landing kat tilam.. Gua pulak sempat bukak TV dan makan!! Hilang program diet gua!! Gua gi kacau si Hafidz tapi bila gua nak kacau balik, alahai mamat nie dah tido pulak die!! Sebelom tido, gua berbual-bual ngan Epol.. Sedih gak pasal si Epol nie akan transfer ke cawangan laen.. So, dah puas membebel, gua pon akhirnya ...................zzzzzzzzz..........zzzzzz.......


8 April 2012 (Ahad)

6.50 a.m - Gua bangun awal hari nie pasal gua makan byk sosej malam tadi so perot gua buat hal pulak.. Lepas puas melabur, gua landing balik atas katil dan sempat pulak gua .....zzzzzzzzz.... blik!!

8.30 a.m - Gua bangun jugak!! Rasa malas nak bangun dari katil nie.. Bukan selalu nak merasa tido hotel... Gua tengok cuaca luar cerah.. Cuaca baik hari nie.. Gua tengok bawah dari balkoni ramai yang dah breakfast.. Gua nampak Abg Wan kat bawah dah siap2 breakfast.. Wah, kene turun nie.. Sampai je, hurm.. memang lupakan soal diet.. Hajat nak makan banyak2 tapi memang perot dah tak larat nak masok.. Hahaahha...

9.30 a.m - Time nie gua dah sebok ke pantai.. Nampak sumer orang dah ada tgh maen bola tampar.. Hajat gua yang pertama semestinya gua nak balas balik dengan mandi laut.. Dalam keseronokkan itu, kak Eli cadang nak buat ikan duyung.. Gua memang rekomen diri gua untuk ditanam.. Masa tu gua tak tau ape bentuk yang diorang buat kat gua.. Gua hanya pejam saja... Tetapi rupanya inilah hasilnya....





11.30 a.m - Gua dah bersiap packing barang.. Sumer dah ok.. Akhirnya gua bersama-sama yang laen memulakan perjalanan balik ke KL dengan hati yang riang dan hepi... Maybe next time kita boleh buat lagi macam nie..



Apa pon, gua rasa pengalaman nie paling best buat gua!! Kalo bole, gua nak stay kat company nie sampai bila-bila sebab gua rasa gua ada "Family Besar yang Rocks"!! Apa pon, hidup harus diteruskan... Luv U All Sumer!!!

Salam Satu Malaysia..

Lamer giler gua tak menjenguk dan mengepos bahan2 terkini buat tatapan para blogwalking yang sudi hadir di blog ni.. Pada yang puji blog nie cantik.. Hehehehhe.. TQ so much.. Pujian korang mengembang kempiskan lubang hidung gua memalam nie..

Sebenarnya gua bizi sangat beberapa bulan nie.. Almaklumlah dah keje.. So, balik rumah je dah malam.. Ngantuk pulak tu.. So, x sempat gua nak menulis di blog nie.. Lagi pon gua takder citer terbaru nak gua post.. Sori la ye semua..

So, sekarang gua teruja nak share pengalaman gua bersama geng2 keje gua dekat Hong Leong Bank bila kitorang buat Family Day dekat Bayu Beach Resort di Port Dickson pada 7 April lalu.. Tercapai jugak hasrat untuk pergi bercuti nie.. A million thanks pada pihak Bayu Beach Resort kerana memberikan best service diorang pada kitorang hari tu..


Anyway, gua nak share gambar2 kitorang time di sana.. Tema kitorang masa tu adalah Lanun atau dalam bahasa omputehnya "Pirate" la.. Hahahaahha.. Memirate je diorang ni sejak kat bank lagi.. Ok la.. Gua malas nak tulis berjela-jela pasal korang pon malas nak bacer.. Gua tulis dalam bentuk tentatif la k.. Hahahaaha..





7 April 2012 (Sabtu)

8.30 a.m - Time nie gua dah start kejutkan Proton Saga gua sebab nak bagi panas enjin.. Gua kene amek Epol dekat Shah Alam.. Gua malas nak gerak awal2 pasal ikut plan gua kene sampai ofis pukul 10 pagi.. Tapi Epol paksa gua soh datang amek dia awal.. So, gua gerak dari rumah menuju Shah Alam..

8.45 a.m - Gua sampai Giant kat Shah Alam tunggu si Epol.. Tapi die x sampai lagi.. Hampeh betol, last-last die dtg pukul 9 lebih.. brengsek!! (orang Indon suka guna perkataan nie) Sejuk beku gua dalam kete..

9.45 a.m - Gua dan Epol dah sampai bank tapi xder parking.. (Hari Sabtu pon ramai orang keje ke??) Tgk parking kete x der, gua dan Epol cadang pergi amek Mary kat umah die.. Tapi kitorang plan amek die kat belakang LRT je pasal gua nak pergi topup T&G gua.. So, x yah beratur memanjang masa kat tol nanti.. So, Mary dah sampai tapi die tertinggal barang dan akhirnya kitorang pergi jugakla rumah die.. (tau pegi je umah die teros!!)..

10.15 a.m - Sampai ofis.. Parking masih x der.. So, kitorang amek inisiatif sendiri parking je kete kat tepi ofis.. Angkut je barang2 yang perlu.. So, dah settle sumer, so kitorang berkonvoi dengan 4 kete.. Selebihnya dah on the way ke sane.. Dalam perjalanan ke PD, sempat kitorang bertiga amek gambor tak senonoh nie dalam kete.. Hahahaha..


12.30 p.m - Sampai akhirnya di Bayu Beach Resort, Port Dickson selepas mengharungi jem yang panjang pasal ada hari graduation tentera dekat maktab tentera kat PD tue.. Hampeh tol, time kitorang nak cuti nie la korang nak buat konvokesyen.. So, dapat je kunci bilik kitorang terus naek dan first yang gua buat bila masuk dalam bilik mestilah landing kat tilam.... Wah, empuknya.. Rasa nak tido terus.. Epol dah start makan sambil tgk TV.. Gua gi kat balkoni tgk langit gelap.. Alamak, nak hujan.. Mesti spoil aktiviti petang nie.. Lepas makan Epol pergi naek ke bilik si ladies buat aktiviti untuk petang nie.. Gua kat bilik dengan Afiq, anak bongsu Kak Faridah yang manja.. Hehehehe.. (Gua kot yg manje..) Pastu gua turun ngan Afiq kat bawah untuk tolong si Aida dan Abg Wan kat bahagian register.. Kesian diorang dari tadi x makan dan tak tukar baju lagi..



3.30 p.m - Mujur hujan sekejap.. Petang tue cuaca kembali seperti biasa.. Aktiviti diteruskan walaupon lewat dari plan asal.. Kitorang dibahagikan kepada 3 team: Boboiboy, Yaya dan Gopal.. Gua mestilah duduk kat team Boboiboy (comel kan??) So, sebelom aktiviti lagi kitorang dah riuh rendah dengan aktiviti menyakat nie.. Baling-baling tepong dah tentu ada.. Hahahahahhaha.. Team Gopal tak habis2 ngan banner die yang tak seberapa tue..




Aktiviti dimulakan dengan baling belon berisi air dan kene masuk dalam lubang (apa nama games nie pon aku x tau).. Games nie kumpulan gua boikot bukan sebab Boboiboy dapat tempat corot skali tapi lubang yang diorang gali jauh giler dari lubang2 team Yaya dan si Gopal.. Tak aci la kan? Hurm..




Aktiviti diselang selikan dengan games untuk budak2.. Giler pecah perot tengok gelagat bebudak nie..





Pastu kitorang beralih ke games ke 2 pulak iaitu lari gorilla.. Ala-ala lari berganti-ganti bawak 3 belon.. kene kepit kiri kanan ngan celah kelangkang.. So, macam2 perangai buruk la muncul bila diorang bawak belon tue.. Hahahahaha.. Seyes giler kelakor.. Games nie kumpulan Yaya menang.. Aku tau pasal aper diorang menang.. Pasal diorang ada Aida.. Hahahahaha..





Pastu games ketiga iaitu isi air dalam botol.. Games nie kene guna tangan untuk isi air dalam botol.. Caranya, kene pass air tue kat setiap ahli dan yang last skali kene masukkan dalam botol.. Games nie kumpulan Boboiboy la yang menang pasal memang kitorang dah jangka akan menang sebab tangan kitorang beso2 sumernya.. Hahahahaha...





Tengah dalam akiviti tue kitorang dihidangkan dengan hidangan kuih-muih yang Kak Faridah bawak.. Memang meletoppss!!





Games diteruskan dengan acara "galah panjang".. Games nie kene setiap ahli team berbaring panjang dan buat apa cara sekalipon untuk jadi yang paling panjang.. Nak renggangkan badan ke, nak guna rambut ke, terserah yang penting panjang.. Games nie kitorang menang sebenarnya tapi disebabkan bantahan dari kumpulan laen kerana dikatakan ada unsur2 penipuan so games nie terpaksa dibubarkan..




Last games yang kalo tak buat memang x best adalah mumia.. Part nie paling best biler bungkus orang.. Hahahhaha.. Best sangat!! Games nie dimenangi oleh team Gopal pasal diorang nie ada letak unsur2 fesyen kat mumia diorang.. (dey tambi, bungkus orang pon mau fesyen ka??).. Hahahahahaha...





5.30 p.m - Aktiviti pon dah abes.. Time nie dah sebok buat persiapan untuk aktiviti malam tue iaitu BBQ dan ada secret event.. hahahaha.. Time nie pulak gua dah chow ke pantai untuk mandi!! Huhuhu.. Bila dah dapat pantai memang susah la nak naek.. Hahaaha.. Dalam hati, "alamak, diorang tak marah ke gua mandi nie? Diorang sebok2 kat atas tue.." Tengok si Nisa dengan tunang die mandi alamatnya memang lama la berendam air masin nie.. Ada gak gua tanya si Nisa nie, ok ke mandi lame2 nie so die pon wat dunno je gua pon "wat don no" gak la.. Hahahaha.. Mandi ngan si Afiq nie lagi la.. Memang tak nak naek rasanya...



Oklah la.. Diari nie panjang pulak gua merewang... Ingat nak letak gambo je.. Ape pon gua dah tak larat nak tulis, so tunggu untuk part 2 pulak k.. Sekali lagi.. TQ pada blogwalking yang sudi jengah ke blog nie..



To Be Continue....


Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual