DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial

Salam Satu Malaysia Blogger2 sumers..


Hari nie gua baru ada masa nak menulis kat blog gua.. Tqvm buat sume bloggers2 yg blogwalking kat blog gua.. Erm.. Kalo tak sebab gua tengah sakit hati memang gua malas nak bukak blog gua menulis itu ini.. Tapi bila jari-jemari gua dah menari di papan kekunci, gua memang susah nak berenti beb! Nie la kelebihan orang yang selalu buat assignment time belajar dulu walaupon adakalanya lecturer gua kata bukan gua yang buat.. Lantak die la.. Gua memang rasa sakit hati!! Dalam dunia nie kadang2 gua rasa tak paham kenapa ramai betol manusia-manusia yang sama warna darahnya suka dengki mendengki dan cuba mempertikaikan orang yang macam gua!

Sape gua yang lu orang nak sakit hati? Saper gua yang korang nak kutuk?? Saper gua yang korang rasa iri hati sangat!! Gua nie muka dah la tak secomel mane, belajar dapat degree pon kelas kedua tinggi, suara tak sedap mane, body lagi la xde bentuk langsung!! keje pon jadi kuli batak je.. Laen la kalo gua superstar ke, PM ke, paling koman pon manager ke adalah juga sebab logik lu orang nak jeles or nak maki orang sesedap rasa korang.. Gua punya hati dahlah taraf hati kristal.. Boleh pecah berderai bila2 masa pon..

Why you very rude to say someone like that?? You boss i ke?? You parents i ke?? You yang bayar gaji i ker?? Absolutely N.O.T!! So?? Paham2 la.. Hidup tanpa ada prasangka baek susah.. Hidup dengan kepala angin saje tak cukup nak yakinkan tokey2 besar naekkan pangkat lu.. Hidup bukan semata-mata bodek saja!! Hidup yang berjaya ada visi, matlamat atau misi, plan jangka masa panjang, keje yang sistematik, apa yang paling penting prasangka baek dalam sesuatu perkara.. Tolong menolong itu penting!! Susah ke nak menolong orang??

Mulut gua puaka jugak tapi gua tak penah sampai nak sound kat orang apa yang orang lakukan?? Gua tak pergi sekolah sesuka hati kalo bukan gua nak belajar.. Gua tak masuk universiti untuk huru-harakan hidup gua sebab tu gua tahankan jugak untuk gua dapat degree bagi menjamin masa depan gua.. Same juga dengan pekerjaan gua!! Gua bukan pergi keje dengan pagi2 bangun pukul 6.45 pagi dah tercegat duduk menunggu Repid Key El, harungi jem teruk yang buat otak gua pening dan tekak gua loya pepagi dengan haruman kari dari bangla2.. Berjalan berpeluh-peluh untuk ke pejabat.. Gua bukan datang untuk duduk lagak gaya boss!! Gua datang pasal itu tanggungjawab gua as pekerja!!

Gua habiskan separuh kehidupan gua dekat keje gua!! Balik pon lambat.. Tunggu lagi Repid Key El yang seolah-olah mogok tak sampai2.. Sampai rumah pon dah dekat 10 malam.. Apa yang lu orang buat pukul 10 malam? Dah tido kan?? So, sape lu nak sound gua apa yang gua buat?? Prasangka baek tu penting.. Don't simply judge people with your eyes.. Mata boleh menipu.. Kelakuan tak boleh menipu.. Tak ada customer tak bermakna gua tak attend customer.. Keje gua bertimbun-timbun tak buat.. Gua tak habeskan seharian masa gua untuk bergosip, cerita keburukan orang lepas tu abes masa balik?? Itu perangai nenek-nenek kebayan yang tak sedar diri..

So, silap la lu nak cari pasal dengan gua.. Lu memang silap!! Lu tak penah tahu apa yang penah gua lakukan.. Umpama kalo orang dah ludah, gua akan pastikan yang dia akan jilat balik ludah dia.. Gua memang suka gunakan kehalusan.. Gua tak suka maen ludah balik.. Pengotor!! Gua memang pendendam!! Lu boleh tau apa yang gua boleh buat..

Yang gua heran, orang laen pon penah alami, apa lu ingat lu je yang rasa.. Tak suka, lu berenti la!! Lepas nie memang silap cari pasal dengan gua!! Gua lebih hebat dari lu untuk lakukan apa saja.. Lu ingat gua kisah dengan kutukan dan hinaan orang laen pada gua?? Gua dah alami dari dulu lagi.. Gua sering dicerca, dihina, dimaki dengan sesuatu yang gua tak pernah lakukan?? Apa yang gua buat, gua pendam, gua terus biarkan orang mengata, mencaci.. Gua tak berdaya melawan.. Tapi itu dulu!! Itulah yang buat gua jadi seorang pendendam sekarang!! Manusia boleh berubah bila-bila masa saja!! Hari ni baek esok jahat!! Sekarang nie, lu nak maki gua, sound gua, hina gua, kutuk gua, buatlah.. Buatlah depan orang ramai pon takpe!! Gua lebih hebat dari lu.. Gua takder masa nak sebok2 tentang hal keje orang laen.. Apa yang gua suka buat adalah TUNJUK dan BUKTIKAN!!

Gua rasa cukup untuk meluahkan rasa sakit hati gua!! Gua rasa gua dah mencuba sehabis baek gua.. Gua bukan robot ciptaan manusia yang boleh diprogram untuk bekerja melakukan itu ini dalam satu masa.. Robot pon tak dapat buat semua itu, inikan pula manusia!! Tapi apa gua suka buat.. Just tunjuk!! Sebarkan apa yang lu dah buat untuk kepentingan semua orang selain suka bergaduh, bergosip, berkata bukan2.. Gua rasa cukup setakat ini.. Gua akan biarkan rasa marah dan dendam nie beransur-ansur pulih.. Selamat malam.. Sori kalo gua tercarut-marut bagai!! Akhir kata, semak dulu dengan teliti siapa dia DON DALE sebelum mencari pasal!!



P/S: Hidup atas dunia adalah pentas lakonan.. Siapa pelakon terbaik, dialah yang akan lebih menguasai pentas lakonan itu..


Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual