DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial


Bukan susah nak jadi pandai... 10 Tips untuk bebudak universiti:

1. Buat assignment project sorang2.. kalo ada 6 subjek dalam satu semester buat sumer sorang2.. Bagi kredit kat diri sendiri bila dapat highest mark compare ngan group yg ada 3-4 otak!!..

2. Buat assignment orang lain.. junior mintak tolong buat assignment diorang pon buatkan jer asal BAYAR!!

3. Jual assignment korang yang lepas2.. Mesti lecturer pening tengok assignment yang sama je every semester..

4. Tak payah bazir keringat menulis nota bagai nak rak tapi akhirnya balik rumah hadap Fesbuk!! Baik repair otak tue dengan makan kismis dan elak makan megi walaupon takde duit!!


5. Tak payah nak bertekak kalo ada spesis "pasu bunga" dalam group.. Biarlah Tuhan saja yang tahu walaupon lecturer tak tahu..

6. Time test or quiz, make sure datang awal dan duduk belah tepi dan bersedia dengan skill "nota kecik".. Target untuk dapat Dean List.. Kadang-kadang boleh perasan bila ada budak tak pernah duduk tepi tetiba nak duduk tepi dinding time quiz or test and then buat-buat muka bila lecturer tukar tempat duduk..

7. Time presentation, segala slide dan information carik sendiri.. Tak payah nak tunggu ahli lain coz silap haribulan slide takder dapat "telor ayam".. apa yang penting dah prepare dan buat ahli group yang lain, erm.. ko bacer je la apa yang kat slide tue.. Paham tak paham ko punya pasal..


8. Siap sedia tunggu soalan bocor.. Kalo ada member sorok soalan bocor sorang-sorang, kita pulaukan dia!! Padahal niatnya supaya nak suruh orang lain belaja sendirik pasal orang yang dapat soalan bocor tu pon malas nak baca dan bukak buku pon!! Asal ada quiz or test, main tibai jer.. Lepas je sumer paper every semester.. Takder repeat pon macam orang2 yang teruja dengan soalan bocor..

9. Buat-buat pandai dalam mengampu di depan lecturer dalam semua hal biar lecturer nampak yang dia yang buat keje dan study padahal in reality, seperti kata pepatah "Lembu punya susu, sapi yang dapat nama!!"

10. Pura-pura wat study group sampai ke tengah malam untuk siapkan assignment tapi yang seseorang melilau tengok awek, sorang tengok Fesbuk, sorang sebok makan... Yang buat kejenya hanya seorang jugak!! Panas hati kan dengan situasi ini??

Ironinya, setiap perbuatan ada balasannya.. Mungkin kita rasa susah, kita rasa seperti hamba, kita dipergunakan.. Biarpon kadang-kadang kita terkilan sampai nak nanges pasal hati betol-betol kecewa bila tetibe ada lecturer cakap yang kita tak buat assignment tu (TRUE STORY) padahal tangan ni la yang sendirian membuatnya sorang-sorang siang dan malam.. dari petang sampai ke subuh sampai mata naik lebam dan mengantuk hinggakan nak submit assignment dah tak larat nak jalan..


Tapi semua itu akan terbalas jua.. Mungkin hari ini jawatan kita lebih hebat dari mereka yang dapat Dean List, kita jadi ketua dalam sesebuah jabatan sedangkan ada yang masih terkapai-kapai mencari pekerjaan.. Gaji kita lebih daripada mereka yang dapat CGPA 3.5 ke atas..

Tuhan itu Maha Adil.. What the best you give, you deserve to get the best!! Biarlah orang lain tak tahu, asalkan anda tahu apa yang terbaik telah anda lakukan untuk diri anda.. Do something to yourself before do something to others.. Jika hari ini, anda mendabik dada sekalipon, katakan pada diri.. Ini bukan takbur atau angkuh tapi inilah hasil dari pengorbanan dan kesabaran yang dipendam selama ini


Moral of the story: Kalo nak berjaya, takder orang lain yang dapat bantu kecuali diri sendiri..



Honest from the H.E.A.R.T:

-DON-
07/01/2012 (2.31 A.M)

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual