DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial



Salam Menjelang 1 Syawal..

Erm.. Sok aku dah start balik kampung.. Walaupun mata dah naik mengantuk tapi aku teringin nak post jugak satu benda baru kat dalam blog aku nie.. X kira.. Mesti letak jugak.. Hahahahahaha.. Tadi last aku berbuka ngan member2 umah.. Esok dah x dah.. Cadangnya nak pekena ayam golek kat bazar di Saujana Utama tp memandangkan cuaca x mengizinkan untuk ke sana, jadinya bazar puncak alam jugak jadi tumpuan.. Pe lagi, capai kunci moto terus ke bazar.. Dapat jugak la chance bawak moto kat area Puncak Alam nie.. Hahaahhahaha..

Hari nie aku ada wat survey.. Pasal bisnes gak la.. Dimana aku cuba nak senaraikan 10 kategori "tauke bisnes" yang kaut keuntungan besar bila di bulan Ramadhan dan nak menjelang musim raya nie.. Ni aku buat berdsarkan pemerhatian aku la yerk dan bantuan ahli-ahli di Youthsays.com.. Kalo korang nak join jadi ahli Youthsays.com, daftar je kat sini.. Daftar Ahli Baru Youthsays.. Jangan risau.. Benda nie percuma je nak join.. Macam korang join Fesbuk gak la.. Kalo korang ada jawapan korang sendirik.. leh gak komen2 kat sini..

Ok, berikut aku nak senaraikan Top 10 Tauke Bisnes yang kaut keuntungan besar bila bulan Ramadhan dan nak menjelang raya.. Aku senaraikan daripada tangga yang ke sepuluh hinggalah juaranya.. Kita lihat.. Jeng.. Jeng.. Jeng...


Top 10 : Tauke Stesen Minyak

Satu perkara yang dah sedia maklum, kalau bila tiba musim perayaan, stesen minyak akan penuh dengan kete.. mungkin orang x berapa nak kisah pasal stesen minyak nie.. Tp selalunya orang yang pakai kete nie mesti boring bila nak mengisi minyak coz kene beratur tak seperti besenya.. Ye x?? So, untung pon besar la tauke yang ader stesen minyak nie.. Dahlah mmg untung, bila tiba raya je lagilah untung besar..



Top 9 : Tauke Restoran

Biler bercerita pasal restoran or kedai makan, memang bila tiba musim perayaan sgt lumayan.. Rugilah kalau diorang tutup kedai makan diorng nie.. Kalau tgk bulan pose jer.. Kadang2 restoran full giler dengan orang2 menempah meja tok berbuka.. Kadang2 yang pegi xder wat tempah kene balik hampa coz meja dah xder kosong pon.. Bila raya lagilah.. Orang nak balik kampung mesti akan singgah tok makan kan.. Jadinya, memang sangat untung tauke restoran or kedai makan nie..



Top 8 : Tauke Bas Ekspress

Ha, yang ni mmg x payah nak cerita lagi dah.. sah2 la mmg "budaya" masyarakat kita untuk menaiki bas ekspress untuk balik ke kampung.. Hahahahahaha.. Siap ada bas tambahan lagi tue dan bila sebut pasal tiket bas hari raya, harga pon makin mahal daripada bese... Ni yang x syok nak didengar nie.. Tapi tauke die gerenti tersenyum lebar punya... Abang-abang drebar, berhati-hatlah ketika memandu yerk..



Top 7 : Tauke Syarikat Telekomunikasi

Ramai yang x sedar yang sebenarnya penggunaan telefon dan SMS sewaktu nak awal ramadhan ngan nak menjelang raya bilangnnya berkali-kali ganda dari hari bese.. Lagi-lagi zaman sekarang nie sampai budak umur 10 tahun pon dah ada henpon.. Zaman dah serba canggih kan?? So, no wonder la bila bulan ramadhan ngan syawal, orang sibuk hantar sms ucapan pada korang.. yg malas tu forward je la sms yg korang dpt sebelum tue.. Dah macam surat berantai aku tgk.. Kan best kalo buat ucapan sendiri.. Selain berfikir kreatif, boleh jugak cairkan pale otak tue..



Top 6 : Tauke Kilang Tepung

Ha, yang ni pon bila nak raya ngan bulan pose memang bertambah keuntungannya.. Nak buat kuih kan.. Tu x masuk peniaga2 yang jual kuih kat bazar Ramadhan yang memang tiap-tiap hari guna tepung.. Bayangkan je la berapa banyak bazar ada kat Malaysia nie.. Dan pikir jugak juadah-juadah lain kat bazar yg guna tepung tue.. So, tak heran bila diorang boleh demand letak harga tinggi2 coz org tetap akan beli.. Dunia-Dunia..



Top 5 : Tauke Kilang Gula

Bila dah tauke tepung untung besar, tauke gula apa lagi.. lagi terserlahlah untung diorang tue.. Huhuhuhu.. Bila nak raya jer, ramai yang beli bertan-tan gula tok diorang jadikan stock tok buat kuih raya.. Syoknya, kilang gula pesat membangun la menjelang raya.. Sama mcm tepung, gula nie pon akan asik naik harga jer coz demand gula nie lebih tinggi.. lagi tinggi daripada tepung rasanya..



Top 4 : Tauke Kedai Jahit

Di tangga ke-4 nie adalah tauke kedai jahit.. Selalunya, dari sebelum pose lagi diorang nie dah bizi.. Tp biler time nak raya la baru dpt untung besar.. Nak2 kalo setiap tahun biler nak raya samapai berpuluh-puluh baju nak siapkan.. erm.. ribu2 jugak tue.. Hebatlah orang yang ada kemahiran menjahit nie.. Patutlah time sekolah dulu aku pon kene belajar menjahit coz mmg penting la nie..



Top 3 : Tauke Kuih Raya

Hah, yang nie mmg bisnes giler puna untung.. dengan zaman sekarang yang agak malas nak wat kuih raya, "kuih tunjuk" la penyelesaiannya.. Mmg laku bila wat kuih nie.. Kadang-kadang sampai x menang tangan nak amik orang punya order... Tapi kira bagus gak la.. Salute gak kat ibu2 tunggal dan suri rumah yg cari duit lebih dengan buat kuih raya.. Kerepek pon di kira kuih raya gak... Laku woo jual kerepek. Tgk je mcm ehem.. Hahahahaha..



Top 2 : Tauke Ayam

Tara!! Yeah.. Sah2lah yang nie mmg laku bila nak raya.. Cuba bgtau aku menu juadah raya aper yg xder guna menatang nie.. Family maner yg x makan menatang nie tok juadah mereka di pagi raya.. Kalo ada yang x makan, mmg rugi la mereka yerk.. So, harga menatang ni pon ditentukan pasaran.. Yang peliknya, biler nak raya jer ayam mesti x der.. x kan ayam lari masuk utan kot?? Jgnlah wat citer komik.. Hehehhehehe..



Top 1 : Tauke Bisnes Kat Bazar Ramadhan

Hah, ni la juara yang menduduki carta Top 10.. Nampak je berniaga kat tepi jalan, tp unutng.. Pergh.. Susah nak ckp woo.. Kadang2 jual air je boleh untung ratus2 satu hari.. Ye la, bulan pose biler tekak kering.. ni la yg diorang cari... Dan juadah tok berbuka mmg tersedia pelbagai pilihan.. Boleh pilih jer mana yg berkenan.. Tu yg ramai orang suker ke bazar daripada ke tempat-tempat lain..




Tahniahlah kepada yang berada di tempat juara.. Ader yang ckp soh letak bisnes mercun.. Tp walaupon bisnes mercun tue mmg laku time nak raya nie.. Kita amik bisnes yang halal je la yerk dik.. Walaupon aritu aku tgk kat bazar ader org jual mercun dgn lesen menjual.. Siap tayang lagi.. Aik?? Peliknya.. Actually bukan betol pon benda nie.. Aku yang reka sendiri... Just tok beri motivation pada korang yang mana perniagaan memang satu cabang yang sangat bagus menjana pendapatan.. Patutlah Rasullullah S.A.W bersabda, "9/10 rezeki itu datangnya daripada perniagaan"..

Selamat Hari Raya K!! Berhati-hati di jalan raya...

P/S: Balik naik kete jugak aku sem nie.. Nyesal susah payah berebut tiket hari tue..


Salam Syawal,

Hari nie aku nak share ngan korang pasal satu iklan yang disiarkan di TV3 nie sempena hari raya.. Aku sendiri pon x paham kenapa mereka boleh siarkan iklan sebegitu.. Seolah-olah x sensitif dengan sensitiviti masyarakat Malaysia yang berbilang kaum.. Ye la.. Dahlah iklan tue khas untuk tayangan raya.. Mesti ramai follower yg mmg ternanti-nanti iklan raya mcm aku nie.. Aku nak tulis panjang2 pon malas la pulak coz sok aku ader test terpenting.. Korang klik je link di bawah untuk tgk je video tue dan korang pikirkan sendirik...

Iklan Raya TV3 2010

Salam Kesyukuran,

Hari raya bakal menjelma.. X sabar rasanya dah nak balik ke kampung nie.. Erm.. Tapi biler pikir pasal test esok.. Adui.. Lemahnya.. Ramai dah start cuti raya nie.. Sangat x sabar.. Tahun nie, puasa ok saja.. Alhamdullilah.. Lom ader ponteng la buat masa nie.. Bulan nie, berbuka dan bersahur di tempat baru.. Dan di tahun nie gak aku pecah rekod sebagai tahun berpuasa paling sikit aku bangun untuk bersahur.. Erm.. X bagusnya untuk dicontohi.. Hahahahahhaha..





Banyak kisah nak citer bila bulan puasa nie lebih-lebih lagi bila waktu berbuka.. nikmatnya.. sangat terasa.. wah... sedapnyer... Kadang-kadang tu minum sikit jer dah x leh masuk dah.. Kene cari dinding tok bersandar coz dah x larat langsung nak bangun.. Lagi satu tabiat buruk yang x patut dicontohi.. Hahahahahaha.. Nie bolehlah diumpamakan mengamuk time nak berbuka.. Masing-masing muka dah geram tgk makanan.. Tu yg mengamuk sakan akhirnya diri sendiri yang termengah.. Dulu cikgu aku pernah kata.. Sedawa kali pertama, dia dah suruh berhenti, kalo disuap lagi dan sedawa kali kedua, itu tandanya yang perut dah x larat dan bila disuap lagi kemudian sedawa kali ketiga, tu tandanya dah nak menempah ajal awal sangat la tue..



Tapi sebenarnya berpuasa mengejar erti kesabaran yang tinggi.. Bukan saja menahan diri daripada lapar dan dahaga tetapi daripada perkara-perkara yang tak baik.. Bestnya puasa tahun nie bila aku dapat berbuka bersama-sama rakan-rakan, yang aku rasa lepas nie dah x boleh dapat lagi kat mana2.. Ye la, dah akhir semester kan?? Dah x dapat la nak berbuka kembali mcm dulu2 lg.. Dan aku rasa kenangan inilah yang sangat berharga untuk dikenang sampai ke anak cucu nanti.. Ingat lagi dulu time kecik-kecik org selalu ckp kalo x pose x dapat duit raya.. Aku pon punyalah gagahkan diri berpuasa tok dapatkan duit raya.. Tp rupa-rupanya.. Wadafak!! Satu lagi contoh yang x patut diikuti..







So, bila dah hujung-hujung puasa nie.. Semua dah terarah nak beraya.. Masing-masing sibuk shopping raya.. Sibuk buat kuih raya sampaikan kita lupa bukan ker malam terakhir ramadhan tu ada satu malam iaitu Lailatul Qadar di mana pada malam-malam terakhir nie la sepatutnya kita memperbanyakkan amalan kita.. Cakap org ko memang pandai kan Don?? Haahahhaha.. Ye la.. mengingatkan diri nie jugak.. Tapi kenangan tak boleh lupa bila main mercun dan bunga api time kecik-kecik dulu dan paling tak boleh blah biler satu malam tu pas berbuka, kitorang terus la gi men bunga api dan mercun.. Pastu sorang member kampung aku nie gi wat onar ngan nak takutkan org yang naik motor.. Ingatkan nak men sergah2 la.. Ader datang motor time tu.. Dah nak sampai je pe lagi, member kampung aku nie pon sergah la.. Rupanya pak cik nak gi semayang terawih.. Abes pak cik tu turun moto dan kejar kitorang time tue.. Ape lagi, masing2 cabut lari dan menyorok.. Paling x bleh blah aku menyorok kat bawah bukit dan pak cik tue kat atas bukit jer.. Nasib bek kat area tu gelap.. So, selamat la aku.. Kalo x mesti dia dah marah2 dan tanya, "ko anak saper hah??" (standard la soklan).. Erm.. Lagi satu benda yang x bagus dicontohi.. hahahahaha..





Banyak kisah nak cerita bila tiba hari raya nie, lebih-lebih lagi kisah dulu-dulu.. Dulu, famous ngan kad raya.. Siap nak compare ngan member2 saper yang dapat kad raya paling byk.. Hahahahahaha.. Tp memang mantap la dulu coz pemenangnya dah tentulah orang yang ramai peminat.. Hahahahahaha...



Ingat gak dulu kalo nak dekat raya mesti citer pasal anak bulan.. Time aku kecik2 dulu aku nie dungu sket.. Sampai aku ingat anak bulan tue cam anak kepada bulan.. Boleh mcm tue.. Betapa jahilnya aku dulu.. Hahahahaha.. Tp dah besar nie paham la cmaner diorang tgk anak bulan nie tok tentukan tarikh tok raya..




So, berkisah pasal dah hujung-hujung pose nie pon.. Aku sah2 la akan pulang beraya kat kampung.. Syoknya bila balik kampung.. Tp x syoknya bila balik kampung, ader plak jalan jem coz byk kemalangan berlaku.. Harap2 masing2 dapat memandu secara berhemah.. Semoga kita dijauhi daripada segala malapetaka..



So, bila dah raya nie.. Dulu time kecik2 sebok la gi sana gi sini pungut duit raya.. Rumah saper pon walaupon x kenal redah jer.. Janji dapat duit raya.. Dulu time aku kecik2, dapat dalam 20-30 sen.. x macam bebudak sekarang.. Bagi 50 sen pon dah bising.. Baling ngan selipar baru tau!! Pastu dulu selalu sebok tayang baju raya ke hulu kehilir.. Kadang-kadang dari pagi sampai malam, baju raya x tukar2.. Wah, mmg canggih time tue.. Huhuhuhuhu..




Anyway, aku nak ucapkan Selamat hari raya Aidilfitri buat semua pembaca Don Diaries.. Maaf Zahir dan Batin.. Maaflah kalo sebelum nie aku ada buat salah kat korang ker?? Harap dimaafkanlah yerk.. Raya nanti jemputlah datang ke rumah dan buat member2 kampung.. Pe lagi, raya nie.. sementara tgh bujang nie kan.. kita enjoy la raya kat umah-umah saper2.. Redah jer..








Anyway, thanks buat Kedai Kreatif kerana memberikan saya kad raya ini.. Saya amat menghargainya.. Nak kad raya nie?? Belilah dengan Kedai Kreatif!! Hehehehhee.. Kalau saper2 nak copy kad raya nie, tolong mintak izin terlebih dahulu yerk..

P/S: Allah melihat segala kelakuan kamu walau di mana kamu berada...


Salam Malam 7 Likur,

Perghh, giler la.. x sangka rupanya dah nak raya.. Bestnya dpt balik kampung untuk bergembira.. Hahahahaahha.. Malam-malam nie x tau nak buat aper.. Nak study, rasanya cam malas sket.. Naperlah test dah nak hujung-hujung raya nie, sah2lah malas nak study.. So, biler dah boring tue, godeh2 la laman web kat tenet nie maner tau ader info-info menarik untuk aku kongsikan pada korang nie.. Semalam aku dapat RM35 daripada Bio-Asli.. Erm, baguslah macam tue.. Ader gak income masuk time raya2 nie.. Duit raya la kiranya tue.. hahahahahaha...

Oklah, aku belek2 laman web nie dan aku teringat plak mimpi aku semalam.. "Eh, ko mimpi aper nie Don?".. Hahahahaha.. Yang penting aku bukan mimpi basah ok!! Semalam aku mimpi menjadi seorang jutawan.. Pendek kata orang paling kaya dalam Malaysia nie la.. Sampai aku memang malas nak bangun pagi tadi.. Tp dek disebabkan matahari dah memancarkan sinarnya melalui tingkap bilik aku dan terus ke mukaku.. Kene bangun la jugak!! So, td aku pon belek2 la search kat Google untuk mencari senarai orang kaya Malaysia terkini tahun 2010 nie untuk aku cari sesuatu yang bermanfaat untuk aku pelajari.. Selalunya kisah mereka yang berjaya nie sangat elok sebagai motivasi diri.. Taklah aku asyik nak mimpi je kan?? Atleast dapat capai sikit ke arah kejayaan pon dah ok...

So, tadi aku pon search la mencari senarai tersebut.. banyak laman web yang aku jumper.. dan inilah dia antara 40 orang terkaya di Malaysia pada tahun 2010 menurut Malaysian Business:-

1. Robert Kuok $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)

2. Ananda Krishnan $7.2 billion (Maxis, Astro)

3. Lee Shin Cheng $5.5 billion (IOI Group)

4. Teh Hong Piow $3.5 billion (Public Bank)

5. Lee Kim Hua & family $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)

6. Quek Leng Chan $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)

7. Yeoh Tiong Lay & family $2.1 billion (YTL Corp)

8. Syed Mokhtar AlBukhary $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)

9. Vincent Tan $1.3 billion (Berjaya Group)

10. Tiong Hiew King $1.1 billion (Rimbunan Hijau)

11. Azman Hashim $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)

12. William H. J. Cheng $660 million (Lion Group, Parkson)

13. Lee Swee Eng $495 million (KNM Group)

14. Ong Beng Seng $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)

15. Lim Kok Thay $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)

16. Vinod Sekhar $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)

17. Lee Oi Hian $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)

18. Yaw Teck Seng $295 million (Samling Group)

19. Anthony Fernandes $290 million (AirAsia, Tune Hotels)

20. Mokhzani Mahathir $285 million (Kencana, authorized Porsche importer son of former permier Mahathir)

21. Kamarudin Meranun $280 million (AirAsia, Tune Hotels, Tony Fernandess lover *grin*)

22. Jeffrey Cheah $275 million (Sunway Group)

23. Lee Hau Hian $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)

24. Chong Chook Yew $245 million (Selangor Properties, widow son is MD now)

25. Yaw Chee Ming $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)

26. G. Gnanalingam $230 million (Westports Malaysia)

27. Lim Wee Chai $200 million (Top Glove, worlds largest rubber gloves manafacturer)

28. Kua Sian Kooi $195 million (Kurnia Asia, insurance)

29. Lau Cho Kun $185 million (Malaysian Mosaic)

30. Abdul Hamed Sepawi $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)

31. David Law Tien Seng $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)

32. Tiah Thee Kian $163 million (TA Enterprise)

33. Liew Kee Sin $160 million (SP Setia)

34. Ahmayuddin bin Ahmad $155 million (Westports Malaysia)

35. Eleena Azlan Shah $150 million (Gamuda largest individual shareholder)

36. Lin Yun Ling $145 million (Gamuda founder and MD)

37. Ong Leong Huat $130 million (OSk Group)

38. Lim Thian Kiat $115 million (former head of Multi-Purpose)

39. Khoo Kay Peng $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)

40. Nazir Razak $100 million (Bumiputra Commerce Holdings, brother of deputy PM)

Ya!! Yang kaya tetap bertambah kaya.. Tahniah diucapkan kepada mereka.. Seramai 40 orang terkaya di Malaysia telah mencapai peningkatan harta kekayaan sebanyak RM156.7 bilion atau 63 peratus lebih daripada tahun lalu.. Seperti biasa, "Raja Gula", Tan Sri Robert Kuok yang baru melepaskan gelarannya sebagai "Raja Gula" dengan menarik diri dari bisnes gula di Malaysia masih mengekalkan diri sebagai individu paling kaya di Malaysia.



Erm.. Masih lagi x berubah.. Maksud aku bukan nilai kekayaan tetapi mereka yang masih menerajui senarai orang terkaya tersebut.. Bila kita melihat senarai 10 orang terkaya di Malaysia, hanya ada seorang Melayu di situ iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary manakala selebihnya adalah orang Cina dan India.. Malah tangga pertama dan kedua masing-masing adalah orang Cina dan India.. Melayu?? Erm.. Tak nak komen la..

Hati pon tertanya-tanya, kenapa orang Melayu bukan orang terkaya di Malaysia sedangkan negara ini adalah negara asal orang Melayu dan pelbagai keistimewaan telah diberikan untuk orang-orang Melayu.. Aku pon susah nak mencari jawapannya.. Pokok pangkalnya kene tanya pada diri sendiri.. Ada member-member aku yang tak berkenan tgk cara aku untuk sentiasa berniaga dan mencari pendapatan.. Ada di antara mereka yang berkata, "Setakat cukup makan dan pakai, dah sempurna hidup.. Watper nak cari jadi kaya".. Dan aku dah mula memperolehi jawapannya.. Orang Melayu selesa dengan apa yang ada pada mereka.. Mereka seolah-olah merasakan tak perlu untuk hidup terlalu kaya asalkan cukup makan dan pakai.. Sedangkan bangsa lain berduyun-duyun untuk hidup mewah mengejar harta..

Dalam Surah Hud ayat 6 ada menjelaskan:-

“Dan tidak satu pun makhluk bergerak (bernyawa) di bumi melainkan rezeki semuanya dijamin Allah. Dia mengetahui tempat kediamannya dan tempat penyimpanannya. Semua (tertulis) dalam kitab yang nyata (Lauh Mahfuz)” – Surah Hud ayat 6.

Mengikut sebahagian Ulama Islam adalah menjadi kesalahan apabila manusia bekerja, berusaha atau berniaga dengan niat untuk MENCARI rezeki. Berdasar ayat 6 surah Hud telah nyata bahawa setiap rezeki manusia telah ditetapkan oleh Allah. Niat yang sebenar untuk setiap kerja dan usaha manusia adalah untuk MENGUNDANG rezeki.
Manusia perlu menyediakan diri menjadi seperti magnet yang mempunyai DAYA TARIKAN yang boleh mengundang bermacam benda untuk melekat kepadanya. Begitulah caranya bagaimana 10 orang terkaya di Malaysia terus menjadi kaya di kalangan warga Malaysia. Mereka berusaha siang dan malam bukan MENCARI rezeki tetapi MENGUNDANG rezeki yang memang sudah ada di keliling kita.

Antara cara untuk MENGUNDANG rezeki yang diamalkan oleh Tan Sri Syed Mohktar Al-Bukhary yang merupakan billionaire termuda di kalangan 10 adalah dengan banyak MEMBERI. HIDUP UNTUK MEMBERI kepada warga miskin seperti kelas tuisyen, rumah orang tua dan rumah anak yatim percuma telah beliau amalkan sejak sebelum beliau menjadi billionaire lagi.



Selain mengamalkan Hidup Untuk Memberi, untuk menjadikan diri kita seperti magnet yang boleh MENGUNDANG rezeki, Kita juga mesti mengamalkan amalan yang mudah dengan istiqamah seperti membaca Yassin setiap pagi, solat sunat dhuha setiap pagi dan solat sunat tahajjud setiap 2/3 malam.

Tidak mustahil langsung suatu hari nanti ANDA akan tersenarai dikalangan 10 orang terkaya di Malaysia kerana Tan Sri Syed Mohktar Al-Bukhary juga bermula dari seorang yang tiada apa-apa.

Jadinya, kekayaan sebenarnya bukan untuk milik kita sendiri.. Bagi aku, kalo member2 aku tanya soalan mengapa perlu mengejar kekayaan dunia yang sementara, aku akan menjawab, "aku bukan mencari kekayaan untuk diri aku sendiri, tetapi untuk bangsa dan agama aku.. untuk meneruskan kelangsungan hidup supaya satu hari nanti, bangsa-bangsa aku tahu bahawa dia masih ada orang yang sebangsa dan seagama dengannya yang berjaya". Orang tak sedar yang zaman sekarang, tanpa harta dan kedudukan kita akan ditindas.. Dan bila menjawab berkenaan soalan, dimanakah kekayaan orang Melayu, sebenarnya orang Melayu sendiri yang telah memberi kekayaan itu kepada bangsa lain.. Tak perlu menyalahkan bangsa lain tetapi salahkan diri sendiri kerana sentiasa bersifat "tak ape" dengan apa yang ada.. Bagiku, aku mahu sentiasa kaya agar aku dapat membantu mereka yang sebangsa denganku turut berjaya..

Ingat, kita bukan mahu mencari rezeki (ayat yang selalu org gunakan), tetapi kita mahu mengundang rezeki dengan apa yang kita berikan.. Malah kita selalu menyebut, "tangan yang memberi lebih mulia daripada yang menerima" atau "what you give, you will be get back".. Namun kalau setakat menyebut tetapi tidak diamalkan.. Ia satu pembaziran dan sia-sia kerana sesuatu ilmu jika tidak diamalkan, ia akan lupus dalam fikiran kita....

Ayuh, kita bukan mahu mencari rezeki untuk diri sendiri, tetapi untuk bangsa dan agama kita..

P/S: Teringat seorang kanak-kanak di China yang bekerja sebagai mekanik tanpa dibayar gaji.. Juga sedang sibuk menjalankan perniagaan online dimana menurut ahli-ahli billionnaire di seluruh dunia, ia satu perniagaan yang tak akan pupus dan sentiasa berkembang.. Ingat, cari duit bukan untuk diri sendiri tetapi untuk orang lain..


Salam Ramadhan,

Erm... jika aritu gua dah selitkan bagaimana pengalaman gua membuat resepi terbaru iaitu kuih bakedon dengan gune "blender" jer.. Hari ni gua nak lah bgtau korang rahsia gua camaner membuat satu lagi resepi yg member2 gua suker... Diorang puji la resepi ni pasal gua bg diorang makan free.... hahaha..


Resepi nie untuk 6-7 orang makan pon memang cukup coz sikit jer mmg mengenyangkan.. Gua siap soh member2 umah gua habiskan dah coz gua sendirik dah x larat.. Siap boleh wat makan tok sahur lagi..

Cucur ladon nie nampak je bentuknya macam cucur udang tapi x sama pon macam cucur udang coz xder gune udang pon.. Ye la.. Org bujang x berduit.. Nak beli udang mahal la plak kan!!.. Papepon.. Gua nak bocorkan rahsia tu hari nie.. kalo korang nak try.. cuberlah... bulan pose nie wat cucur ladon mmg bestt!!... hehehehe...


CUCUR LADON (Hidangan 6-7 Orang)


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum
2 biji bawang bombay - x ader, yg bawang besar bese pon boleh (dipotong dadu kecik2)
3 biji kentang Perancis sederhana besar - yg buat French fries tue.. kalo x jumpe, kentang bese pon boleh..(dipotong dadu)
5 batang sosej - yg murah sudah!! kalo xder, tukar ngan Fish cake (dipotong bulat kecik2)
2 biji telur
2 batang lada besar warna merah (dihiris mayang)
Ikan bilis - yg kecik halus2 tu (ikut citarasa sendirik)
Taugeh - basuh bersih2 dan toskan!!(ikut citarasa sendirik)
Daun sup - dihiris halus (ikut citarasa sendirik)
Air (Secukupnya)
Garam (Secukup rasa)
Ajinomoto (Secukup rasa - x letak pon xpe)
Minyak nak mengoreng



Cara Nak Membuatnya :

1. Sediakan mangkuk yang besar.. Make sure besar coz nak masukkan sumer bahan-bahan tadi dan digaulkan. Karang kotor plak dapor kan??

2. Pastu masukkan secawan tepung dahulu ke mangkuk, pastu bawang bombay, kentang perancis, sosej, ikan bilis, lada besar, taugeh dan daun sup, garam, ajinomoto dan timbus dengan secawan lagi tepung gandum. Then gaulkan.. Senang sket nak bagi sebati tepung tue dengan bahan-bahan lain..

3. Dah nampak sebati, masukkan air sikit demi sikit dan gaulkan.. Byk guna tenaga sket tok menggaul nie.. Dah nampak adunan tu dah sebati, masukkan telur.. make sure adunan td x terlalu cair dan x terlalu pekat coz kalo di masak nanti jadi berminyak sgt dan keras.. So, yg sedang-sedang aja..

4. Panaskan minyak.. Pastikan minyak betul-betul panas.. Then gunakan sudu, amik sikit dan masukkan ke kuali. Then, make sure goreng adunan td sehingga kekuningan dan nampak garing.. Tu yg sedap tue!!

5. Then, siap dan boleh dihidangkan panas2 dengan Sos Cili Thai.. Perghhh!! Ader mayonis lagi chantek!!

Mudahkan?? Kalo lelaki boleh buat, mestilah senang.. Kos untuk membuat menu nie dalam sekitar RM10-RM12 jer.. Jadi, bolehlah share 6-7 orang.. Sangat mengenyangkan!!

So, selamat mencuba!!

P/S: Teringin nak makan cucur badak.. Hari tue kat baazar Puncak Alam dah nak beli tetibe je ader sorang mak cik belakang aku jerit, "Dik, bungkus sumer cucur badak, akak nak beli sumer!".. Wadefak!! Aku ingat sampai skrg.. Hahahahahaha.. Mak Cik, laen kali jangan potong que k!!


Akhir-akhir nie kecoh citer yg kurang baik didengar membabitkan negara kita yang tercinta nie iaitu Malaysia dengan negara jiran.. Aku pon x paham kenapa hal yang sangat kecik digembar-gemburkan sehingga satu perkara yang sangat besar.. Dan bagi aku, biar sahaja Malaysia ambil langkah berdiam diri coz nampak sangat kita nie byk benda nak dipikirkan daripada sebok2 untuk melayan perkara tersebut.. Kalo yang orang sana x ader keje nak wat, korang wat la papepon.. Kita nak terus majukan negara dan kalo korang yg org2 sana rasa dengan cara korang nie boleh majukan negara korang.. Teruskanlah!!

Rakyat negara jiran tue toksah la dok anti itu anti sini.. Pikirlah yg rakyat korang tue byk duduk kat negara nie cari makan (yang bikin huru-hara pun ader), so kesan yg korang lakukan akan membuatkan rakyat kat negara nie jadi marah dan siapakah yang akan menerima kesannya balik semula?? Rakyat korang jugak kan yang kat negara nie.. So, korang sedar la sikit apa yg korang lakukan ini..

Aku ader jugak membaca satu blog dari orang Indon nie, tajuk jer dah menakutkan, "Dosa-Dosa Malaysia Terhadap Indonesia"!! Hahahaha.. Wadafak!! Aku pon x tau la nak cakap cmaner.. Korang pikir le sendirik!!

Tapi bila aku tgk kat Fesbuk nie, wah.. Sedey jugak bila byk group2 dan fan page yang ditubuhkan untuk menghina Malaysia.. Wah, negara aku tue.. Aku pon x tau kenapa org2 kat sana nie.. Macam dah x ader keje lain kot!! Bukan ker menghasut tu satu dosa.. Kata negara Islam dan negara paling ramai orang Islam?? Paham2 sendirik la yerk!! Orang Malaysia pon ada buat jugak fan page dan group tok hina Indonesia tp kalo yang join group tu pon orang2 dari negara seberang.. Hahahahaha.. Wadafak!! Paling x boleh blah, bila mereka join group yg sah2 tajuknya menghina Indonesia.. So, diorang join, makanya diorang pon turut sama menghina negara sendirik la yerk??



Aku bukan nak mengapi-apikan lagi kemarahan mana-mana pihak.. Sedarlah sikit, kita datang dari rumpun yang sama.. Budaya yang sama.. So, x kisahlah kan kalo budaya pon sama.. Mungkin mereka takut yang popular nanti Malaysia dan bukan negara mereka sendiri.. Bagi aku itu pikiran orang x masuk akal jer.. Korang nak marah-marahkan Malaysia apa yg korang dpt?? Ada dapat duit ker?? Ader pihak lain bagi duit kalo korang wat demontrasi ker?? Pokok pangkalnya diri sendiri.. Bagaimana cara kita nak mendaulatkan bangsa masing-masing dan itu yang lebih utama.. Tak guna ada semangat patriotik yang tinggi tp akal x ada.. Yang ada hanya nafsu amarah dan sering terpedaya dengan kata-kata orang.. Apa orang cakap, terus percaya.. Sejarah lama ada.. Rujuk balik dan barulah korang pikir balik bagaimana.. Dulu nak bersatu x nak.. Takut hasil bumi tergadai la dan macam-macam lagi.. So, ada sejarah tolong belajar..




Aku pon ramai kenalan daripada Indonesia tp mereka sangat sporting.. X la mereka rasa hangin dengan perkara-perkara macam nie.. Maybe coz kenalan-kenalan aku tue yang berpendidikan tinggi kot.. Diorang sedar dengan sejarah masa lalu.. Jadi mereka x salahkan sesiapa.. Tapi aperpon, sepatutnya kita perlu belajar sejarah negara lain jugak dan bukannya sejarah negara sendirik saja..

Bagi orang-orang Malaysia pula, sedarlah yang korang amat bertuah jadi warganegara Malaysia.. Ramai rakyat negara luar berduyun-duyun nak dapatkan warganegara Malaysia.. So, kita yang dah dapat nie, janganlah sia-siakannya.. Usah lalai dan terus memberikan sesuatu yang berguna kepada negara.. Teringat pemimpin-pemimpin negara terdahulu.. Ada yang di puji dan dihormati sehingga dia tiada lagi dan tak kurang jugak ada pemimpin-pemimpin yang dikeji dan dikutuk sampai dah dalam kubur pon x ilang lagi.. Aduh, berasaplah kubur mereka tue.. Siapa?? Tak nak la bgtau.. Coz aku bukan nak cetuskan kontroversi lagi.. Pokok pangkalnya, bila dah jadi pemimpin tue, kenelah jalankan tanggungjawab tu dengan baik dan amanah.. Ok, tu jer.. Hope Malaysia dan Indonesia akan berdamai dan mencari jalan penyelesaiannya..

P/S: Dulu seruncing buluh kini sebusuk najis.. Jangan busuk ati k!!


Selamat Pagi!!

Hahahahaha.. Pagi ker?? Matahari dah tegak berdiri.. Beselah time mcm nie.. Biler cuti ni la masanya tok merilekkan diri.. Rasa makin penat bila dok luar nie.. Sakit2 seluruh badan.. Erm.. X sabar tol nak tunggu hari Selasa nie.. Walaupon hari tue ada kelas lagi tp aku nak skip jer coz tiket aku kol 12.30tgh.. Ala, sekali sekala.. Lagipon aku pon jarang ponteng kelas.. Hahahaha.. Senior katakan..

Erm.. x pe sabar2.. Ari nie aku nak citer pasal satu kisah yang aku bacer daripada sebuah blog yang aku selalu ikuti perkembangannya.. Almaklum, aku nie mmg jenis susah nak bacer surat khabar.. So, kalo ader isu-isu terkini or sebagainya, selalunya org akan post dekat blog mereka, then aku bacer la daripada situ.. So, x la aku tertinggal pasal isu-isu semasa nie.. Ok, aku tertarik dengan satu story kat Blog Carca-Marba nie, yang mana ada ditunjukkan segerombolan rombongan Cik "Ulu" (Ulat Bulu) berbaris panjang untuk menyeberangi jalan.. Apa yang paling mengujakan, ulat bulu tue berbaris panjang tanpa ader sekor pon yg cuba potong garisan.. Kita kalo nak lintas jalan, lantak la orang lain, kalo lembab kita potong terus kan?? Itulah yang aku terpikir, byk lagi rahsia alam yang kita x tau.. T aku tunjukkan korang gambar ulat bulu tue..



Apa yang aku nak cuba sampaikan di sini sebenarnya nak bagitau, kalo ulat bulu pon tau berbaris dan x memotong, takkan kita yang sempurna akal fikiran, yg belajar tinggi2 nie x leh buat mcm tue.. Ye x?? Ni kalo naek bas, kadang2 siap tolak2 lak nak naik.. Pompuan la yg selalu mcm nie.. Lelaki nak naek bas pon terpaksa la mengalah.. Kang nanti ader isu laen plak yg timbul kerana dituduh "mencabul"!! Lelaki gak yg kene kan?? Ish.. Ish..

Sekarang nie dah musim perayaan, aku gerenti la jalan akan naik sesak.. Bukan aku nak reka-reka citer, tp mmg berdasarkan pengalaman aku la.. Time nie la yg x sabar akan memotong, so biler memotong, kenderaan lain yang kat depan tu pon terperanjat dengan kedatangan kete yg memotong.. Orang2 kat depan pon naik hangin la kan?? Saper yg x hangin biler kene potong que?? Hahahahahha.. Aku rasa sumer org akan hangin.. Maybe yg xder perasaan je kot yg x hangin nie.. Aik, ader ker org kat dunia nie yg xder perasaan?? Adeeerrrr!!



Pendek kater jangan memotong!! Contohilah ulat bulu.. Walaupon melintas di jalan, kete sanggup berhenti untuk memberi laluan kepada rombongan Cik "Ulu" tue.. Cik-Cik "Ulu" pon melintas dengan penuh kegembiraan.. Kalau manusia boleh jadi macam tu kan ke bagus kan??

P/S: Agaknya kat gambar nie, Cik-Cik "Ulu" nak gi majlis kawen or nak gi sekolah kot!!

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual