DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial


Salam Satu Malaysia,

Dah lama rasanya gua tak post something new dekat blog nie.. Asyik utamakan bisnes je skrg nie sampai tak sempat nak post sesuatu kat blog ni tp hari nie hati gua terdetik untuk menulis dalam blog nie..

Nak menulis aper?? Rasa nak menulis sesuatu tapi takder idea la.. tp akhirnya gua dapat satu idea untuk menulis.. Sempena kehadiran hari ibu yang akan menjelma nie, baik gua menulis mengenai ibu.. Walaupun sekarang masih berada dalam mood kekecewaan, namun hidup harus diteruskan!! Tak guna kecewa berpanjangan.. Sometimes bila berfikir balik, lu ni kecewa kenapa?? Nak kata bisnes lu tak laku, komisyen dan income hari-hari ada masuk.. Sabarlah Don..

Tapi tu la.. kadang-kadang kita sibuk mencari kekayaan sampai kita lupa pada pada tujuan utama kita hidup di muka bumi nie.. Sesungguhnya, DIA telah mengetuk pintu hati gua sekarang nie untuk menyedarinya..

Rasa sedih pula sekarang ni.. Ye la.. Bila nak bercerita pasal hari ibu.. Pasti nostalgia lama dan kenangan bersama ibu berlegar-legar di fikiran.. Bagaimana naluri seorang ibu yang sabar dan tekun membesarkan 9 orang anak.. Semuanya dah berjaya pula tue.. Gua jadi insaf.. Mungkin betullah orang kata, "Ibu seorang boleh membesarkan dan menjaga 10 orang anak tapi 10 orang anak belum tentu dapat menjaga seorang yang bergelar IBU.. Teringat pula lagu daripada Sudirman berjudul "Ayah dan Ibu", memang sah berderai jatuh air mata nie.. Lagi-lagi bila berjauhan dengan ibu yang tersayang.. Ish.. Tak sabar pulak nak abes paper mcm nie.. Ayoo..

Mak, Selamat Hari Ibu.. Terima kasih kerana menjaga dan membesarkan saya selama ini.. Saya Sayang Mak..



Puisi utk Ayah dan Ibu
(Copyright)


Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka.......

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya,
atas didikan mereka padaku dan Pahala yang
besar atas kasih sayang yang mereka limpahkan padaku,
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku,
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku,
maka jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala
kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah,
hanya Engkaulah yang berhak membalas
kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku
memberi syafa'at untuk mereka,
sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat
kediaman yang dinaungi kemulian-Mu,
ampunan-Mu serta
rahmat-Mu..........

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia
Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..

Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu hidup kita dirundung nestapa kerana kederhakaan kita. Kerana kita menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya. Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya, atau kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang memperdulikan dan mendoakannya.. Percayalah bahawa anak yang derhaka seksanya didahulukan di dunia ini.


Ayah dan Ibu.. Ampunkanlah dosa-dosa anakmu...

P/S: Jasamu tetap dikenang.. Dedikasi kepada ibu dan bapaku.. Samian bin Hj Sakor dan Suriah binti Abd Kadir..

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual