DON DIARIES

Inilah Kisah Hidupku!!!

Advertorial


Hai semua... rasanya dah lamer aku tak post news terbaru sejak balik berhari raya... Almaklum mungkin sekarang nie susah nak curi sedikit masa pon untuk enjoy.. Ader je yg nak dipikirkan pasal assignment.. Semua orang sibuk berfikir pasal assignment.. Maner2 pergi member aku sebok bertanyer berapa byk lagi assignment yang masih ada.... Dah macam agenda utama pasal assignment nie.. Kenapalah perlu ader assignment nie semua? mungkin tu soalan bodoh daripada pelajar yg bergelar mahasiswa..

Bulan penuh ketensionan.. Kenapa aku letak title mcm nie?? sebab rasanya bukan aku sorang je kot yg rasa bahang assignment nie.. ramai lagi orang.. tp bulan nilah saatnya bermacam-macam emosi yg terlahir dalam sanubari.. ader yg tak tidur mlm, berjaga hingga ke pagi, gadoh n marah member satu group coz tak buat keje,pastu masing2 dah tak ngam n konflik melanda.. mmg segalanya adat resam yg dijalani oleh pelajar universiti... soal bdk yg tak buat keje nie.. aku pon ader experience jugak.. tp pokok pangkalnyer bagaimana kita mengatasi masalah nie.. kdg2 aku biarkan saja walau dlm hati panas membara dengan member2 yg setakat ala2 biawak hidup ngan pasu bunga nie.. Diorang nie tahu menumpang je kejenya.. tak semestinya kita senyap kita merelakan perbuatan mereka pada diri kita.. sendiri pandai2lah yerk.. dah tua bangka.. student u lagi.. takkan asik nak kene ingatkan apa yg nak dilakukan.. korang kenelah mengerti sendirik ye...

Seorang ketua kumpulan menjadi tanggungjawabnya memastikan kelancaran sesebuah assignment dpt dijalankan dengan sempurna.. namun perlu mengerti, tidak semua perkara perlu diajarkan oleh ketua kumpulan.. mereka juga adalah pelajar seperti korang semua.. ada kalanya mereka turut tidak mengerti apa yg diajarkan di dalam kelas atau bilik kuliah... (tak semua ketua kumpulan tahu serba-serbi perkara).. mereka juga insan biasa.. sebab itulah tujuan diadakan group project bg mengimbangi mana yg lemah dan mana yg tahu akan duduk semeja berkumpul.. so, yg tahu akan mengajar yg tidak tahu supaya menjadi tahu (paham ke tak korang bahsa simple nie).. itulah kekuatan project group..

Masalahnya sekarang pabila ada spesis2 pasu bunga yg hidupnya setakat menumpang di taman larangan tp tak pernah nak menunjukkan kecantikannya kat taman tue.. (bahasa sinis nie.. paham tak?).. persoalannya apa yg perlu seorang ketua kumpulan lakukan kepada si pasu bunga nie.. (ketua kumpulan mestilah org yg boleh diharapkan.. kalo ketuanya pon ala2 pasu bunga, sorry to say.. mark assessment korang pon sikit ler.. that's why jgn ditanya kembali mengapa asik org yg sama sahaja memegang tampuk pemerintahan berlama-lamanya dalam sesebuah kumpulan)...bergaduh dan bermasam muka bukanlah jalan terbaik.. kita belaja di universiti adakalanya sehingga 6 semester.. dan ada kalanya sampai 8 semester.. kalo dah semester pertama lagi sudah bermasam muka bagaimana nak menghadapi kehidupan di kampus pada waktu yg panjang?? satu soalan yg jawapannya ada pada diri korang sendiri...

Sometimes bila junior betanya kepada kita tentang assignment yg pernah kita buat dahulu.. it's hard to say "NO" pada mereka walaupon sebenarnya kita sendirik tak tahu apa2... setidak-tidaknya kita cuba menjadi seorang profesor sementara yg tak berkelayakan... you know why.. ini adalah satu kesilapan bagi mereka yg duduk menumpang sahaja dalam sesebuah group.. tanpa melakukan apa2.. jadinya mereka tak tahu apa2lah.. Kita ini insan yang kemahuannya melebihi ketinggian langit... yg kemahuannya tak seperti upaya yg terbit.. bagi mereka yg mempunyai tahap pencapaian diri yg tinggi.. seboleh2nya dier mahu mencapai gred yg lebih baik seperti contoh gred A.. berbeza org yg mempunyai lower level achievement nie, kdg2 lulus sudah cukup untuk mereka.. that's why munculnya spesis pasu bunga dan biawak hidup ini... kita boleh bezakan mereka yg ader kehendak yg tinggi dan kehendak yg cukup2 makan saja.. (takyah bgtau contohlah.. korang sendiri boleh pikirkan??)



Tergelak pon ader bila kita berjumper spesis2 pasu bunga dan biawak hidup nie yg maner kdg2 personaliti yg dipaparkan menunjukkan dialah yg paling genius dan bijak dalam menyelesaikan masalah dan dialah yg paling berjasa dalam menyelesaikan assignment.. awas!! jgn terjebak dan tertipu dengan mereka yg sebegini.. mereka ni golongan yg luarnya umpama kaca yang bersianr tp dalamnya langsung tak berharga nilainya.. aku tak tahu apa yg dibanggakan oleh mereka ini.. keje org laen yg buat tp selalunya mereka yg akan kehadapan.. Org2 seperti ini selalunya org2 yg bijak.. tp bijak mengambil kesempatan la.. mesti korang pernah berjumper org yg sebegininkan?? aku dah jemu sampai kelu lidah untuk berkater tentang mereka yg sebegini hebat.. hebat sungguh dalam menipu.. sampai dalam final exam pon sempat menjeling ke paper org sebelah.. SUMPAH!! semester nie aku akan seboleh-bolehnya tak nak duduk dengan mereka yg sebegini sifatnya.. semester lepas punya cerita masih bermain-main di fikiran.. Nasib baik aku tak kena tangkap akibat memberi tiru.. dan kenapalah dia tidak ditangkap dengan alasan meniru aku.. Geramnyer.. Ya, Subjek Advanced Integrated Software Application ketika itu.. Subjek teknikal yg mungkin tak semua org dpt jwb.. Memang dia dah merancang dan sengaja mencari peluang untuk duduk disebelah aku.. tu lah.. soh belaja tak mahu.. pernah sekali dia nak mintak assignment individu y aku wat.. sedapnyer... tp aku beselah.. sori ye kalo aku tak nak tunjuk hasil keje assignment yg aku buat sebab inilah alasannyer.. alasannyer assignment yg kita lakukan dengan usaha keras kita bersengkang mata sampai malam hanyalah sia2 apabila dikategorikan meniru akibat perangai seorang ini.. boleh terima ke tak?? dan bila itu berlaku.. apa yg dilakukan olehnya?? ada tak dier akan pergi berjumper dgn lecturer tu dan merayu2 yg dia meniru assignment org.. erm.. jgn haraplah.. tp bila tak bg dia mula berkater yg aku ni kedekut ilmulah.. itulah.. sampai tak tegur sapa berhari-hari lamanya.. well, i'm don't care.. it's up to you la kan..

Perjalanan masih jauh kehadapan.. nak menjadi seorang individu yg berkualiti untuk menjadi harapan bangsa dan negara perlu ada komitmen yg tinggi.. aku juga masih belajar dlm menharunginya.. mereka yg sudah berjaya pon masih lagi belajar.. mengambil kata-kata di dalam sebuah iklan nie, "ingat, jalan mesti ke depan bukan ke belakang"... penuh dengan makna yg tersirat.. apa makana itu, korang pahamilah sendiri.. Semoga kita menjadi bangsa yang berjaya dan kembali ke pangkal dan berpamit.. Jadilah bangsa yg bijaksana, memegang tali dan timba, kerana hari inni dan selamanya.. inilah negara tempat kita berteduh dan kitalah tiang penyokong dari roboh...

Sebelum mengundurkan diri.. ayuh,, bulan penuh ketensionan!!! aku cabar ko!!!


catatan peribadi;-

Don (Isnin-12.59pagi..19/10/2009)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Top Sponsor

How to Gain 5kg in 10 Weeks Banner Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pengikut

Don Dale

Reka Lencana Anda

Mengenai Saya

Foto saya
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Anak jati negeri Johor yang kini bekerja dalam bidang perbankan di Petaling Jaya, Selangor.. "Think BIG" adalah kegemaran saya.

Blog Counter

Diriku Ini

1. Suka Ketawa (Gaya Ketawa yang Pelik)
2. Moody
3. Kalau Tak Cukup Tidur, Mata Akan Jadi Merah
4. Rabun Dah...
5. Gila Music
6. Friendly (Pada Orang Yg Tertentu)
7. Romantik (Ikut Ramalan)
8. Tak Suka Bising Sangat
9. Suka Menulis
10. Suka Masak dan Makan...

Senarai Iklan

Potato Spring, Spring Potato, Twist Potato, Tornado Potato, Spiral Potato, Kentang Spring - KentangSpring.com 57 Jenis Senarai Biasiswa Malaysia 2012 | Biasiswa JPA | Biasiswa Mara | Biasiswa Petronas Teknik Menjawab Soalan Temuduga

Jom Berbual